Le Pen, “Rus-Ukrayna savaşı biter bitmez ve bir barış anlaşmasıyla çözülür çözülmez, NATO ile Rusya arasında stratejik bir yakınlaşmanın uygulanması için çağrıda bulunacağım” dedi.

‘PUTİN’LE AYNI DEĞERLERİ PAYLAŞIYORUZ’

O konuşurken, bir protestocu, elinde 2017'de Kremlin'de el sıkışan Le Pen ve Putin'in kalp şeklinde bir resmini tutarak ayağa kalktı. Protestocu güvenlik görevlileri tarafından yere indirildi ve yerde sürüklenerek dışarı çıkarıldı. 2014'te Le Pen'in partisi, yerel seçim kampanyaları için bir Rus-Çek bankasından 9 milyon euro borç aldı. 

Beş yıl önce Le Pen, Kremlin sarayında Putin tarafından ağırlandı. O sırada muhalefet lideri, Putin ile aynı değerleri paylaştığını ve Putin, Donald Trump ve onun yönetiminde bir “yeni dünya düzeninin” ortaya çıktığını hayranlıkla ilan etti.

Savaşın patlak vermesinden bu yana, Ukrayna'nın işgalini kınayarak ve herhangi bir yabancı ulustan bağımsız olduğunu söyleyerek Rusya'ya karşı tavrını değiştirdi ve dikkati yaptırımların enflasyona ve enerji maliyetlerine neden olmasına kaydırmaya çalıştı. 

Basın toplantısında, "Ben sadece Fransa'nın çıkarlarını savundum" diyerek, yaklaşımının Macron'unkine çok benzediğini, çünkü Putin'le kişisel bir ilişki kurduğunu, onu Versay Sarayı'na ve Akdeniz'deki yazlık evine davet ettiğini söyledi. Le Pen, Rusya ile daha iyi bağların Moskova'nın Çin'e fazla yakınlaşmasını engelleyeceğini söyledi ve Macron'un geçmişte yaptığı bir argümanı tekrarladığını kaydetti.

‘ORDUYU AMERİKAN HİMAYESİNE VERMEM’

Savunma konusunda Le Pen, “Askerlerimizi ne bir NATO komutasına ne de gelecekteki bir Avrupa komutasına yerleştiririm” dedi ve “Amerikan himayesine tabi olmayı” reddedeceğini de sözlerine ekledi. (Guardian)