İşte Al Jazeera'deki o haber...

Libya’nın üst düzey diplomatı, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin bu yılın ilerleyen saatlerinde seçimlere giderken Kuzey Afrika ülkesinden ayrılması çağrısında bulundu.

‘’İŞBİRLİĞİ YAPALIM’’

Libya geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Najla al-Manqoush, Türkiye'yi, Libya'dan 20 binden fazla yabancı savaşçı ve paralı askerin ülkelerine geri gönderilmesini talep eden BM Güvenlik Konseyi kararlarını uygulamaya çağırdı. 

El Manqoush, "Türkiye'yi Güvenlik Konseyi kararlarının tüm hükümlerini uygulamak için adımlar atmaya ve tüm yabancı güçleri ve paralı askerleri Libya topraklarından çıkarmak için birlikte işbirliği yapmaya çağırıyoruz" dedi.

Ortak basın toplantısı esnasında gelen çağrıya Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, önceki Libya yönetimiyle varılan eğitim anlaşması kapsamında Türk kuvvetlerinin Libya'da olduğunu söyleyerek yanıt verdi. 

Çavuşoğlu, "Libya’nın bütünlüğünün, egemenliğinin, bağımsızlığının ve siyasi birliğinin korunmasına önem veriyoruz" dedi.

LİBYA’YA TÜRKİYE DESTEĞİ

Türkiye, Hafter'in ve Libya Ulusal Ordusu'nun saldırısına karşı, ülkenin batısını kontrol eden Trablus merkezli BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek vererek Libya
ile yakından ilgilendi. 

Türkiye, Libya'ya askeri malzeme ve savaşçılar göndererek güç dengesinin Trablus hükümeti lehine değişmesine yardımcı oldu. 

Türkiye ayrıca, Trablus merkezli hükümetle Akdeniz'deki iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen ve Yunanistan ve Kıbrıs'tan protestoları tetikleyen bir anlaşma imzaladı.

‘GÜVENLİK KONSEYİ ANLAŞTI’ İDDİASI

2011'de NATO destekli bir ayaklanma, Muammer Kaddafi'yi devirdikten sonra Libya kaosa sürüklendi. 

Petrol zengini ülke, son yıllarda her biri farklı silahlı gruplar ve yabancı hükümetler tarafından desteklenen rakip doğu ve batı merkezli yönetimler arasında bölünmüştü. 

Libya’nın Mart’ta iktidara gelen geçici hükümeti, 24 Aralık’ta yapılacak genel seçimle Libya’ya yön vermeyi amaçlıyor.

Güvenlik Konseyi diplomatları, Libya'da 13 bin Suriyeli ve 11 bin Sudanlı dahil olmak üzere 20 binden fazla yabancı savaşçı ve paralı asker olduğunu söyledi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 15 üye ülkesi, geçen hafta yapılan gayri resmi bir toplantının ardından isimsiz kalmak koşuluyla konuşan yetkililere göre, yabancı savaşçıların ve paralı askerlerin evlerine gitmesini sağlamanın tek yol olduğu konusunda anlaştılar.

(Çeviri: Polemikhaber)