49 yaşındaki Seyfülislam el-Kaddafi, güneydeki Sebha kasabasındaki seçim merkezinde belgeleri imzalarken, geleneksel kahverengi cübbe ve sarık, gri sakal ve gözlükle bir seçim komisyonu videosunda göründü.

İSTENMEYEN ADAM

Kaddafi, komutanı Hafter, Başbakan Abdülhamid el-Dbeibah ve Meclis Başkanı AguilaSaleh'in de yer aldığı bir listede cumhurbaşkanlığına aday olması beklenen en önde gelen ve tartışmalı isimlerden biri.

Ancak adı Libya'da en çok tanınanlardan biri olmasına ve bir zamanlar ailesinin rejimini yok eden 2011 NATO destekli ayaklanmadan önce politikanın şekillenmesinde önemli bir rol oynamasına rağmen, on yıldan beri neredeyse hiç kamuoyunda görülmedi.

Libya'nın çekişen fraksiyonları tarafından hala kuralları tartışılan bir seçime resmi olarak katılması, bazı bölgelerde kabul edilemez olarak görülen adayların yer aldığı seçim hakkında yeni sorular doğurabilir.

Libya'nın Trablus'taki birlik hükümetinin savunma bakanlığına karşı sorumlu olan askeri savcı, seçim komisyonuna Kaddafi'nin adaylığının askıya alınmasını talep etmek için yazdığını doğruladı.

KARŞI ÇIKANLARA YAPTIRIM

24 Aralık yapılacak olan seçimler için çoğu Libyalı fraksiyon ve yabancı güçlerin desteğine rağmen, rakip taraflar kurallar ve takvim üzerinde tartışırken, oylama hakkındaki şüpheler devam ediyor.

Cuma günü Paris'te düzenlenen büyük bir konferansta, oylamayı engelleyen herkese yaptırım uygulanması kabul edildi, ancak altı haftadan az bir süre kaldı, kimlerinseçime katılabileceğini belirleyen kurallar konusunda hala bir anlaşma yok. (Reuters)