Kaynağı belli olmayan bir belge bölgede infiale yol açtı. Belgeler, Balkanlar'daki bazı sınırların yeniden çizilmesi gerektiğini öne sürüyor.

Dayton Barış Anlaşması, 1995 yılında yaklaşık dört yıl süren ve yaklaşık 100 bin cana mal olan çatışmaların sona ermesinden bu yana süregelen barışı koruyordu.

Bosna-Hersek'te barışı koruyan Uluslararası Yüksek Temsilci Valentin Inzko, "Sınırları değiştirmek Pandora'nın kutusunu açmak anlamına gelir" diyerek, "Biri sınırları değiştirmeyi düşünüyorsa, önce Fransa'dan Stalingrad'a kadar tüm askeri mezarları ziyaret etmeli" şeklinde ekledi.

Belgeler bir yazarın adını taşımıyordu. Bu, gayri resmi bir gazetenin resmi olmayan doğasına uygundur, ancak içeriği bölge genelinde öfkeye neden oldu.

Önerileri arasında şunlar vardı:

Sırbistan ve Hırvatistan'ın topraklarının çoğunu ilhak etmesiyle Bosna-Hersek'in "barışçıl bir şekilde çözülmesi"

Kosova ve Arnavutluk'un Birleşmesi 

Kuzey Kosova'da özerk, çoğunluğu etnik Sırplardan oluşan bir bölgenin oluşturulması. 

Inzko, "Donmuş çatışmaların sonsuza kadar donmuş olduğunu düşünürsek hata yapıyoruz. Dağlık Karabağ ve Filistin'de gördünüz, donmuş çatışmalar her an çıkabilir. Bosna ve Hersek'te de durum bu olabilir" dedi.

’ÇÖZÜLMESİ GEREKEN İKİ ÖNEMLİ KONU’

London School of Economics'ten Balkanlar uzmanı James Ker-Lindsay, "mavi gökyüzü düşüncesinin" Avrupalı liderlerin bölgenin zorlu görünen sorunlarını çözmenin bir yolu olduğunu söylüyor.

Lindsay, "Balkanlar'da sorunlar olduğunu inkar edemeyiz. Çözülmesi gereken iki önemli konu var: Kosova'nın bağımsızlığı konusunda Sırbistan ve Kosova arasındaki anlaşmazlık - ve Bosna'da var olan köklü siyasi işlevsizlik" dedi.

(BBC, Çeviri:Polemikhaber)