Reuters tarafından incelenen taslakta, yeni Başbakan Najib Mikati'nin hükümetinin de Lübnan'ın geçen yıl temerrüde düştüğü kamu borcunun yeniden yapılandırılması konusunda alacaklılarla müzakerelere devam edeceği belirtildi.

Hükümet, nüfusun dörtte üçünden fazlasının yoksulluğa düşmesi ve kıtlıkların normal hayatı felç etmesi nedeniyle ülkeyi dümensiz bırakan kabinedeki koltuklar konusunda bir yıldan fazla süren siyasi çatışmanın ardından Cuma günü kabul edildi.

BAĞIŞÇILAR REFORM İSTİYOR

Kabine, taslağı onaylamak için bugün toplanacak ve ardından parlamentoda güven oylamasına gidecek. Durumun ciddiyetinin altını çizen politika programı, sürecin geçmişte aldığı vakitten çok daha hızlı bir şekilde birkaç gün içinde hazırlandı.

Taslakta, hükümetin kısa ve orta vadeli bir destek planı için IMF ile görüşmeleri sürdürmeye kararlı olduğu belirtildi. Bağışçılar, Lübnan'ın, halihazırda ülkeye tahsis edilmiş milyarlarca dolarlık yardımın kilidini açmadan önce, ekonomik çöküşe yol açan yolsuzluk ve rüşvetle mücadele tedbirleri de dahil olmak üzere reformları yürürlüğe koymasını görmek istiyor.

IMF ile görüşmeler, geçen yaz Lübnan'ın siyasi seçkinleri ve bankacılık sektörünün önceki hükümet tarafından hazırlanan bir kurtarma planında belirtilen mali kayıpların ölçeğine itiraz etmesiyle bozuldu.

İSRAF EKONOMİYİ YERLE BİR ETTİ

Taslak programda, Mikati hükümetinin, IMF tarafından onaylanan bir rakam olan, mali sistemde yaklaşık 90 milyar dolarlık bir açık ortaya koyan önceki mali kurtarma planını yenileyip geliştireceği belirtildi. Taslakta, hükümetin 2019 sonundan bu yana felç olan "bankacılık sektörünün durumunu düzeltmek" için bir plan hazırlanacağı belirtildi.

Lübnan'ın finansal sistemi 2019'un sonlarında çözüldü. Temel neden, devlet tarafından onlarca yıl boyunca yapılan müsrif harcamalar ve finanse edildiği sürdürülemez yoldu. O zamandan bu yana, Lübnan poundu yüzde 90’lara varan miktarda değer kaybetti. 

 (Reuters)