Eski bankacı, geçen yılki seçimlerde Alexander Lukaşenko'ya meydan okumasını engellemek için uydurulmuş suçlamalar olduğunu söylediği rüşvet almak ve kara para aklamaktan suçlu bulundu.

İNGİLTERE VE ABD’DEN JET KINAMA

Babaryko, Lukaşenko’nun hapse atılan ya da sürgüne zorlanan en büyük muhalifleri arasında yer alıyor.

İngiltere ve ABD hükümetleri hapis cezasını kınadı.ABD büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, "Bize göre onlar, gerçek aileleri olan, acımasız bir rejimin elinde gerçek zarara maruz kalan gerçek insanlar" denildi.İngiliz büyükelçi, Babaryko'nun ve "uydurma siyasi suçlamalarla hapisteki diğerlerinin" haklarını savunmaya devam edeceğini söyledi. 

57 yaşındaki Babaryko, cezasına itiraz edemez. Avukatı Dmitry Layevsky, yine de mahkumiyete karşı mücadele edeceğini ve kararı BM İnsan Hakları Komitesi'ne taşıyacağını söyledi.

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

1994'ten beri iktidarda olan Lukaşenko, rakiplerine büyük bir darbe indirdi. Beyaz Rusya muhalifleri ve Batılı hükümetlerin Lukaşenko lehine düzenlendiğini söylediği tartışmalı 9 Ağustos seçimlerinden sonra büyük sokak protestoları haftalarca devam etti. Protestolar polis tarafından acımasızca dağıtıldı ve binlerce kişi gözaltına alındı.

(BBC)