Yerel bir haber kaynağı olan Reporter.lu’dan yapılan açıklamada, Bettel'in metnin dörtte üçünü kaldırdığını ve metni "akademinin geleneksel gereksinimlerini karşılamayan, kopyalanmış pasajların etkileyici bir karmaşası" olarak nitelendirildi.

'VİCDANIM RAHAT'

2013'ten beri başbakanlık yapan 48 yaşındaki Bettel, tezin 20 yıldan daha eski olduğunu ve rahat bir vicdanla yazıldığını söyledi. Ancak “bugünün bakış açısından, belki farklı şekilde yapılmalıydı” dedi.

Bettel, çalışmanın o sırada standartlara uyup uymadığını değerlendirmek için Fransa'daki Lorraine Üniversitesi'ne tam güven duyduğunu ve yeterliliğinin geri alınması anlamına gelse bile kararı "kabul edeceğini" söyledi.

Reporter.lu’dan yapılan açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nda Oylama Sistemlerinde Olası Bir Reforma Doğru adlı tezin, iki kitaptan, dört web sitesinden ve bir basın makalesinden kaynak gösterilmeden kullanılmış uzun pasajlar içerdiği ve yalnızca tezin giriş bölümündeki birkaç paragraf ve sonuç bölümünün toptan kopyalanmadığı belirtildi.

Lüksemburg Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Anna-Lena Högenauer, "Uzun pasajlar neredeyse kelimesi kelimesine aktarıldığı için intihal çok sorunlu. Birkaç sayfayı yanlışlıkla kopyalayamazsınız" dedi.

Paris'teki Sciences Po'da siyaset bilimci olan Nicolas Sauger, Bettel'in tezinin orijinal olmadığını, yetersiz araştırıldığını ve intihalin "makul olamayacak kadar kapsamlı" olduğunu söyledi.

İSTİFA ÜZERİNE İSTİFA

Skandal, son yıllarda yüksek profilli bir Avrupalı politikacıyı vuran en son intihal tartışması. Ancak intihal tartışmalarından en kötü etkilenen ülke Almanya oldu. Almanya Aile Bakanı Franziska Giffey, doktora tezini çaldığı iddiaları üzerine Mayıs ayında istifa etmek zorunda kaldı.