Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto yaptığı açıklamada, bunun "Macaristan'ın egemenliğinin ihlali" anlamına geldiğini söyledi.

UKRAYNA: TAMAMEN SİYASİ BİR KARAR

Macaristan, Rus Gazprom ile 15 yıllık yeni bir doğal gaz tedarik anlaşması imzalaması nedeniyle Ukrayna tarafından eleştirmesinin ardından Ukrayna'yı içişlerine karışmakla suçladı. Szijjarto yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın Macaristan için güvenli bir gaz arzını engellemek istemesini egemenliğimizin ihlali olarak görüyoruz" dedi.

Transit ödemelerden para kaybetmeye devam eden Ukrayna’dan yapılan açıklamada, , Macaristan'ın tedarik anlaşmasının "tamamen siyasi, ekonomik olarak mantıksız bir karar" olduğunu ve Ukrayna-Macaristan ilişkilerine zarar verdiğini söyledi.

Ayrıca, Avrupa Komisyonu'ndan, Szijjarto'nun "öfkeli" olduğunu söyleyerek yanıt verdiği anlaşmanın Avrupa enerji yasasına saygı duyup duymadığını değerlendirmesini isteyeceğini söyledi.

YILDA 4.5 MİLYAR METREKÜP

Macaristan ile 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere Ağustos ayı sonunda kesinleşen ve Pazartesi günü imzalanan anlaşmaya göre Gazprom, 3,5 milyar metreküp Sırbistan üzerinden ve 1 milyar metreküp Avusturya üzerinden olmak üzere iki yoldan Macaristan'a yılda 4,5 milyar metreküp doğalgaz sevk edecek. 

Macaristan ve komşusu Ukrayna arasındaki ilişkiler, Ukrayna'nın batısındaki Transcarpathia bölgesinde yaşayan yaklaşık 150 bin etnik Macar'ın dil haklarına ilişkin bir anlaşmazlık yüzünden yıllardır zarar görüyor.

Kiev, 2017'de Macarca da dahil olmak üzere azınlık dillerinin okullarda kullanımını kısıtlayan bir yasayla Budapeşte'yi çileden çıkardı. Başbakan Viktor Orban'ın milliyetçi hükümeti, Ukrayna'nın NATO ve Macaristan'ın üyesi olduğu Avrupa Birliği ile daha yakın ilişkiler kurma çabalarını engelleyerek yanıt verdi.

Kaynak: Reuters