AB'nin Rusya'dan enerji ithalatını kesmesiyle birlikte Gulyas, sonbahardan itibaren bloğun muhtemelen yeterli gaza sahip olmayacağını söyledi. Arz sıkıntısına yanıt olarak, Ağustos ayından itibaren geçerli olmak üzere 7 maddelik bir plan açıkladı.

Macaristan, ülkenin depolama tesislerini yabancı gazla doldururken, yerli gaz üretimini 1.5 milyar metreküpe çıkaracak. Gulyas, şu anda ülke rezervlerinin yüzde 44 dolu olduğunu söyledi.

İHRACAT YASAĞI

Bu arada hükümeti, yerli kömür çıkarımını artırırken yakacak odun ihracatını yasaklayacak. Aynı zamanda, 2021 ylında kapatılan Matra kömür santrali, mümkün olan en kısa sürede yeniden devreye girecek.

Ülke elektriğinin yarısından fazlasını üreten Paks nükleer santralinin çalışma saatleri uzatılacak, tahsis edilenden fazla elektrik kullanan müşterilere sabit oranlar sunulmayacak. Hükümet yetkilisi Szilard Nemeth'e göre, tavan fiyatlar şu anda Macarların elektrik için piyasa fiyatlarından 6 kat ve gaz için 8 kat daha az ödeme yapmalarını sağlıyor.

Macaristan, doğal gazı için neredeyse tamamen Rusya'ya güveniyor. Bu sebeple, AB’nin uyguladığı Rus ambargosuna karşı çıktı. Orban, geçen ay böyle bir yasağın "tüm Avrupa ekonomisini mahvedeceğini" söylemişti. (RT)