Meclis Üyesi Gergely Gulyas, gazetecilere düzenli bir basın brifingi sırasında, "yabancı alıcılar, Macaristan'ın benzin fiyatlarını Avrupa'nın başka yerlerinde 700-900 forintteyken litre başına 480 forint (1.22 euro) tutabilmesinden yararlanıyor" dedi. Yetkiliye göre, düşük benzin fiyatlarının akaryakıt turistleri tarafından "kötüye kullanılması", ülkenin kendi arzını tehdit ederek son zamanlarda gerçek bir sorun haline geldi.

DÜZENLEME ÜZERİNE DÜZENLEME

Karar, yabancı plakalı sürücülerin artık Macar benzin istasyonlarında daha yüksek piyasa fiyatlarıyla ücretlendirileceği anlamına geliyor. Viktor Orban hükümeti, ilk olarak 15 Kasım 2021'de artan enflasyonun ortasında yakıt fiyatı üst sınırını uygulamaya koymuştu. Budapeşte o zamandan beri planı birkaç kez genişletti ve en sonuncusu Nisan sonunda geldi.

Yakıtla birlikte, Macaristan'da un ve şeker gibi bazı temel ürünler için benzer fiyat üst sınırları getirildi. Benzin istasyonlarında yeni tarifeyi açıklamanın yanı sıra Gulyas, Ukrayna'da devam eden savaşın ekonomik yansımalarına da değinerek, dünyanın yeni bir ekonomik krizin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu. Yetkili, artan yakıt fiyatlarını bunun sonuçları arasında sayarak, Macaristan'ın zaten yükün bir kısmını üstlendiğini belirtti. (RT)