Orban, Facebook sayfasındaki bir video adresinde acil durumu duyurdu. Olağanüstü hal gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek ve ilk tedbirler bugün açıklanacak.

Orban yaptığı açıklamada, "Macaristan'ın ulusal güvenlik çıkarlarını korumak, savaşın dışında kaldığımızdan emin olmak ve Macarları korumak için hükümetin manevra alanına ve derhal harekete geçme yeteneğine ihtiyacı var" dedi.

‘ÜLKEYİ KARARNAMELERLE YÖNETECEK’ İDDİASI

Salı günü, Macaristan parlamentosu başbakana mevcut kriz kategorilerine ek olarak komşu bir ülkede bir savaş veya insani felaket olması durumunda acil durum ilan etme yetkisi veren bir anayasa değişikliğini kabul etti. Orban'ı eleştirenler, bunun ülkeyi "kararnameyle yönetmesine" ve milletvekillerini atlamasına olanak sağlayacağını iddia ediyor.

Parlamentonun kendisine Covid-19 ile başa çıkmak için kapsamlı acil durum yetkileri verdiği Mart 2020'de Orban'a yönelik benzer eleştiriler yapıldı. Olağanüstü halin süresinin sınırlı olacağı konusunda ısrar etti ve sonunda o yılın Haziran ayında iptal edildi. (RT)