Bu söylem, Türkiye’nin NATO içindeki tutumuna ince bir şekilde örülmüş bir darbe.

‘BEYİN ÖLÜMÜ’ BENZETMESİ

Macron, Aralık 2019'daki son zirvenin hemen öncesinde, 30 ulustan oluşan ittifakın ABD liderliğinin eski Başkan Donald Trump yönetimindeki yetersizliği ve Türkiye'nin tek taraflı askeri eylemleri nedeniyle "beyin ölümünden" yakınıyordu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte bugün Paris'te gazetecilere konuşan Macron, ABD Başkanı Joe Biden de dahil olmak üzere liderlerin, 14 Haziran'da Brüksel'de yaptıkları zirvede NATO içinde uyumu açıkça tartışmaları gerektiğini söyledi.

Macron, "Bu, NATO’nun temelini oluşturan değerler, ilkeler ve kurallar hakkında kendi aramızda net olmak demektir" diyerek, "Müttefikler arasındaki dayanışma, herhangi bir zamanda herhangi bir anlama gelebilecek bir kelime değildir. Görevleri, sorumlulukları içerir. Her müttefikin uluslararası hukuka ve açık davranış kurallarına saygı göstermeyi taahhüt etmesini içerir ” şeklinde ekledi.

İSİM VERMESE DE TÜRKİYE’Yİ KASTEDİYOR

Fransa cumhurbaşkanı Türkiye'den ismen bahsetmedi, ancak Türkiye, Doğu Akdeniz'in tartışmalı bölümlerindeki enerji arama çalışmaları nedeniyle büyük ölçüde eleştirildi. 

Geçen yıl, Türk gemileri, Libya'ya BM silah ambargosu uygulayan bir Fransız firkateyninin bir kargo gemisini teftiş etmesini de engelledi.

Türkiye’nin NATO’nun kendi savunmasını tehlikeye atacağını söylediği Rus yapımı S-400 füzelerini satın alması, ülkenin ABD’nin F-35 gizli avcı programından atılmasına neden oldu.

Buna rağmen Ankara'nın daha fazla satın alma niyetinde olduğu NATO çevrelerinde anlaşılıyor.


(AP, Çeviri: Polemikhaber)