Macron ve 16 Mayıs'ta atanan başbakan Elisabeth Borne, iki hafta önce yapılan parlamento seçimlerinin ardından kabineyi yeniden gözden geçirmek zorunda kaldı.

Sarsıntı, Fransa'yı Covid-19 krizi boyunca yöneten eski Sağlık Bakanı Olivier Véran'ı, hükümet sözcüsü rolüyle Fransa cumhurbaşkanının yakın çevresine geri getirdi.

Seçimden önce içişleri bakanlığında “vatandaşlık” portföyünü denetleyen ancak ilk görev değişikliğinde düşürülen eski Eşitlik Bakanı Marlène Schiappa, aynı zamanda “sosyal ve dayanışma ekonomisi ve ortak yaşamdan sorumlu devlet sekreteri olarak hükümete geri getirildi. 

Yakın zamanda engellilerden sorumlu dayanışma bakanı olarak atanan Damien Abad, yalanladığı bir tecavüz iddiasıyla soruşturma altına alındıktan sonra görevini kaybetti.

MECLİSE SUNUYOR

Macron'un ayrıca, yasama seçimlerinde sandalyelerini kaybeden ve hükümet görevlerinden istifa etmeleri gereken üç bakanın yerine yenilerini bulması gerekiyordu. Dışişleri bakanlığındaki eski Avrupa Bakanı Clément Beaune, ulaştırma bakanı oldu. Avrupa görevi, eski cumhurbaşkanı François Hollande'nin ekonomisti ve danışmanı Laurence Boone’ye verildi. Gérald Darmanin içişleri bakanlığında kalmaya devam ediyor, ancak portföyü genişledi. 

Borne'nin yeni hükümetin programını önümüzdeki günlerde ulusal mecliste sunması bekleniyor. (Guardian)