Afganistan'ın başkentinde düzenlediği basın toplantısında, Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Amir Khan Muttaki, mühendis Mark Frerichs'in Kabil havaalanında Beşir Noorzai ile takas edildiğini söyledi.

Noorzai, ABD ve Avrupa'ya 50 milyon dolardan fazla eroin kaçakçılığı yaptığı şüphesiyle ABD tarafından gözaltına alınmıştı. Muttaki, Taliban'a atıfta bulunarak, "Afganistan İslam Emirliği, ABD dahil herkesle müzakere ederek sorunları çözmeye hazır" dedi.

2020'de kaçırılan Frerichs, on yıl boyunca Afganistan'da geliştirilen projelerde çalışan bir mühendisti. Washington, ABD liderliğindeki yabancı güçlerin geri çekilirken, Taliban'ın 2021 yılının ağustos ayında Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından, Frerichs’in serbest bırakılması için bastırıyordu. 

‘SİZİN HAKKINIZDAKİ GÖRÜŞLERİMİZİ ETKİLER’

ABD’li yetkililer, davasının Taliban liderliğindeki bir hükümetin meşruiyeti konusundaki görüşlerini etkileyeceğini söylediler. Kısmen grubun çoğu kız çocuğunu eğitimden kısıtlaması nedeniyle hiçbir yabancı hükümet Taliban'ı resmen tanımadı.

Noorzai, Muttaki ve Taliban'ın başbakan yardımcılarıyla birlikte Kabil'deki bir otelde düzenlenen basın toplantısında kısa konuşmasında, “Kardeşlerimin arasında ülkemin başkentinde bulunmaktan gurur duyuyorum” dedi. Kabile liderinin Taliban ile uzun süredir devam eden bağları vardı. (Guardian)