Muhyiddin, kabinesiyle yaptığı özel görüşmenin ardından krala istifasını sundu. İstifası, parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmesine yol açan aylarca süren siyasi istikrarsızlığın ardından geldi. Saray, Muhyiddin'in geçici lider olarak kalmasından memnun olduğunu söyledi.

İSTİKRARSIZLIĞA ÇARE OLAMADI

Yapılan açıklamada, "Kral,Muhyiddin Yasin'in istifa mektubunu aldı ve tüm kabine derhal yürürlüğe girdi. İstifanın ardından, Muhyiddin'in yeni bir başbakan atanana kadar geçici başbakanlık rolünü üstlenmesi kral için sevindirici" denildi. Muhyiddin'in hükümeti, neredeyse 18 ay önce yemin ettiğinden beri istikrarsızdı. O zamanki iktidar koalisyonunun ani çöküşünden sonra yapılanbir dizi gizli anlaşmanın ardından başbakan seçildi.

Muhalefet milletvekillerinin desteğini kazanma girişimlerine rağmen, son haftalarda parlamento çoğunluğu çöktü. Muhyiddin, karantina kısıtlamalarına rağmen kötüleşmeye devam eden Covid-19 krizine karşı artan bir öfkeyle karşı karşıya.

Muhyiddin, televizyonda yayınlanan bir konuşmada, milletvekillerinin çoğunluğunun güvenini sağlayamadığı için istifasını krala sunduğunu söyledi. Yeni hükümetin bir an önce kurulmasını umduğunu söyledi.

HALK POLİTİKACILARI SORUMLU TUTUYOR

Covid-19 salgını, kendisinin kısa vadede devam etme olasılığının düşük olduğu anlamına geliyor. Geçen yıl Sabah eyaletinde yapılan erken seçimler ve buna bağlı politikacılar tarafından yürütülen kampanyalar, ülkedeki üçüncü enfeksiyon dalgasından sorumlu tutuldu.

Şubat 2020'de önceki iktidar koalisyonu çöktüğünde, Malezya'nın anayasal hükümdarı olan kral, kimin çoğunluk desteğine sahip olduğunu belirlemek için 222 milletvekilinin tamamıyla bir araya geldi ve sonunda Muhyiddin'i seçti.
 

(Guardian)