Mali'deki BM misyonu Twitter'da, “Olayları yakından takip ediyoruz ve geçişi desteklemeye kararlıyız. Sakinlik çağrısında bulunuyoruz ve Cumhurbaşkanı ile başbakanın derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep ediyoruz" şeklinde paylaşım yaptı.

Bu arada Bamako'daki ABD büyükelçiliği, "Bamako'da artan askeri faaliyetlere ilişkin raporlar" aldığını söyledi ve Bamako'daki Amerikalıları hareketlerini sınırlamaya çağırdı.

ORDUYA KARŞI HAREKET ETTİLER

Tutuklamalar, Ağustos ayında bir askeri darbenin dönemin cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı devirmesinin ardından ülkeye daha fazla belirsizlik getirdi. 

El Kaide ve İŞİD ile bağlantılı şiddet yanlısı grupların kuzeydeki çölün geniş alanlarını kontrol ettiği ülkede istikrarsızlığı artırabilir.

Ndaw ve Ouane, devralmadan sonra 18 aylık bir sivil yönetime geçişi denetlemekle görevlendirilmişti, ancak ordunun bir dizi kilit pozisyon üzerindeki kontrolüne karşı hareket ettikleri görülüyor.

ORAYA GÖTÜRÜLEN ÜÇÜNCÜ LİDER

Malili bir askeri yetkili bunun tutuklama olmadığını söyledi. Kaynak, kabine değişikliğine atıfta bulunarak, "Yaptıkları iyi değil. Onlara haber veriyoruz, kararlar verilecek" dedi.

Ancak Kati’deki askeri üs, Malili liderlerin yönetimine son vermesiyle ünlüdür. 
Geçen Ağustos, ordu eski cumhurbaşkanı Keita'yı Kati'ye götürdü ve onu istifaya zorladı. Oradaki bir isyan, 2012'de selefi Amadou Toumani Touré'yi devirmeye yardım etti.

(Guardian Çeviri:Polemikhaber)