Yerel aktivistler ve uluslararası gruplar, yalnızca bu yıl Meksika'da öldürülen 6 gazeteci için Lopez Obrador'u şiddeti dizginlemek ve gazetecileri korumak için daha fazlasını yapmaya çağırdı. 

Lopez Obrador, hükümetinin medya çalışanlarını koruyup korumadığına ilişkin bir soruya yanıt olarak düzenlediği basın toplantısında, "Temsil ettiğim hükümete karşı bu talihsiz durumdan yararlanan bir kampanya var" dedi.

Lopez Obrador, hükümetine düşman olarak gördüğü gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik saldırılarını artırdı ve "muhafazakar" sağın ve seçkinlerin piyonları olmakla suçladı. Lopez Obrador, "Bu bir tür darbe. Artık geleneksel askeri darbe değil, medyanın gücüyle genel olarak kamuoyunu kontrol eden yumuşak bir darbe" dedi.

‘HÜKÜMETİN EYLEMSİZLİĞİ…’

Raporlara göre, 2000'den 2021'e kadar Meksika'da yaklaşık 145 gazeteci öldürüldü ve bu da ülkeyi gazeteciler için en ölümcül ülkelerden biri haline getirdi. Yakın tarihin en kötü yılı, 12 cinayetle 2017, ardından 10 cinayetle 2010 oldu.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin Meksika Temsilcisi Jan-Albert Hootsen yaptığı açıklamada, "Meksika hükümetinin eylemsizliği, bu saldırıları körükleyen cezasızlığın, yarım kürenin gazeteciler için en ölümcül ülkesi olarak kötü şöhretini alevlendirmesine ve sağlamlaştırmasına izin veriyor" dedi. (Reuters)