Gazeteci Roberto Toledo, Zitácuaro kentindeki bir otoparkta üç silahlı kişi tarafından vurularak öldürüldü. Monitor Michoacán'ın Direktörü Armando Linares, Facebook'ta yayınlanan bir videoda, "Yolsuzluğu açığa vurmak meslektaşlarımızdan birinin ölümüne yol açtı" dedi. Linares, Toledo'nun ailesine özür dilemeden önce gözyaşlarına boğuldu.

GAZETECİLER ÇARESİZ

Cinayet, Andrés Manuel López Obrador'u kendilerini ve meslektaşlarını korumak için anlamlı adımlar atmamakla suçlayan Meksika'daki gazeteciler arasındaki çaresizlik duygusunu derinleştirdi.

Torreón şehrinden gazeteci Javier Garza, "López Obrador'un söyleminde, 'devlet artık gazetecilere zulmetmiyor' diyor ancak diğer aktörlerin hiçbirinin basın mensuplarına saldırmasını engellemiyor” dedi. 

Amlo olarak bilinen cumhurbaşkanı, son zamanlardaki cinayetlere yanıt olarak, bunun yerine ‘neoliberalizm’ mirasını suçladı ve siyasi muhaliflerin hükümetini itibarsızlaştırmak için gazetecilerin öldürülmesine karşı öfke uyandırdığını iddia etti.

‘CEZASIZLIK VAR’

Basın özgürlüğü örgütü Gazetecileri Koruma Komitesi, López Obrador'un göreve geldiği Aralık 2018'den bu yana Meksika'da öldürülen 32 medya çalışanını sayıyor. En çok tehdit altında olanlar siyaset ve organize suç arasındaki bağlantıları araştıran yerel muhabirler.

Uluslararası Kriz Grubu'nun kıdemli Meksika analisti Falko Ernst, "Böyle bir gazeteci cinayeti dalgasını mümkün kılan şey, suç çıkarlarının -hükümetin atalet, suç ortaklığı veya doğrudan yazarlık yoluyla - neredeyse hiçbir zaman gerektiği gibi soruşturulmaması veya cezalandırılmaması. Mükemmel bir cezasızlık var" dedi. (Guardian)