Olayı ilk kez bildiren yerel gazete El Heraldo de Chihuahua'ya göre, bir veteriner, olayın sebebinin, bölgede soba kullanımı ve zirai kimyasallardan kaynaklanan yüksek kirlilik seviyelerinde yatabileceğini öne sürdü. Bir başka öneri ise kuşların elektrik hatlarında dinlenirken elektrik çarpmış olmasıydı. Sosyal medyada bunun 5G teknolojisinden kaynaklanmış olabileceğine dair spekülasyonlar vardı. 

‘YÜZDE 99 EMİNİM’

Ancak İngiltere Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nden bir ekolojist olan Dr. Richard Broughton, görüntülerde bir yırtıcı kuş olmasa da, olayın yırtıcı bir kuştan kaynaklandığından yüzde 99 emin olduğunu söyledi. Bir yırtıcı, kuşları yere doğru iterek daha alçaktakileri binalara veya zemine çarpmaya zorlayabilir.

Broughton, "Bu, alacalı veya şahin gibi bir yırtıcı kuşun sürüyü kovaladığına benziyor, sürü zorla alçaltıldıktan sonra yere çakıldı. Başlangıçta bir dalga gibi davrandıklarını görebilirsiniz" dedi. 

Manchester Metropolitan Üniversitesi'nde koruma biyolojisi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Alexander Lees de aynı fikirde. Lees, "Kendi adıma en olası nedenin sürünün yırtıcı bir yırtıcı hayvandan kaçınmak için yere çarpması olduğunu söyleyebilirim" dedi.

‘GAYET NORMAL’

Lees, “Çevre kirliliğini sebep göstermek için aceleci bir tepki var gibi görünüyor. Yan yana uçan bir sürüde, kuşlar daha geniş çevrelerine göre hareket etmek yerine öndeki kuşun hareketlerini takip ediyorlar, bu nedenle bu tür olayların ara sıra olması beklenmedik bir şey değil” dedi. (Guardian)