Mexico City'deki Ulusal Saray'da düzenlediği basın toplantısında konuşan cumhurbaşkanı, Çin, Tayvan ve ABD arasındaki jeopolitik gerilimlerin rekor enflasyon ve tedarik zinciri sorunları altında sallanan dünyaya zarar verdiğini söyledi.

‘BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DE GÖRÜŞÜLSÜN’

Lopez Obrador, “Uluslar, halkları etkileyen krizle yüzleşebilmek için en az beş yıllık bir ateşkes üzerinde anlaşabilirler. Savaşı, çatışmayı ve provokasyonları bitiren bir ateşkes. Çatışmalar bir kez durduğunda, her şey olduğu gibi kalsın, özellikle de Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş” diye ekledi.

Meksika'nın Tayvan konusundaki tutumu sorulduğunda Lopez Obrador, diyalogun çatışmadan önce gelmesi gerektiğini belirterek, ülkelerin ticaret savaşlarını sona erdirmesi ve ilgili taahhütleri izlemek için BM'nin çerçevesini kullanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ateşkes sırasında, ulusların yoksullara yardım etmek ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için birlikte çalışabileceğini söyleyerek “Provokasyonlara hayır, savaşa hayır. Dünyada hegemonya istemiyoruz. Birleşmiş Milletler'de gündeme gelebilecek bu öneriyi Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin'den kabul etmelerini istemek çok fazla değil" dedi. (RT)