Almanya’nın liderleri uzun ömürlü olur. Konrad Adenauer, Batı Almanya'yı 14 yıl, Helmut ohl ise 16 yıl yönetti. Kasım 2005'te göreve başlayan ve 2021 sonbaharında yapılacak federal seçimlerden sonra çekilecek olan Angela Merkel, hepsinden daha uzun süre koltuğunda oturabilir ve eğer koalisyon görüşmeleri ortasına kadar devam ederse Kohl'u bile geçebilir.

KRİZ MÜDÜRÜ MERKEL

Şansölye olarak dört dönemden fazladır, üçü merkez-sol ve sağdan oluşan "büyük" bir koalisyonu yönetiyor, Bayan Merkel yetkin merkezciliğin erdemlerini somutlaştırdı ve Avrupa'nın kriz müdürü olarak ortaya çıktı. Ancak aynı niteliklerin Alman siyaseti üzerinde de sakinleştirici bir etkisi oldu. Merkel'den sonraki yaşam birçok Alman için tedirgin edici olacaktır ve bu, yalnızca seçimin ön görülemezliği ile artacaktır.

YENİ ADAYLAR DİŞLİ

Bayan Merkel'in kendi halefini tasarlama umutları, 2020'nin başlarında koruyucusu Annegret Kramp-Karrenbauer'ın alev almasıyla çöktü. Şimdi parti lideri olarak onun yerine geçmek için yarışan üç adamdan her biri, zaferin şansölyelik adaylığına dönüşmesini bekleyecek.

Almanya’nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’nın başındaki Armin Laschet, Merkel kalıbında merkezcilik sunuyor. İş dünyası yanlısı bir Atlantikçi olan Friedrich Merz, daha hafif bir muhafazakarlık vaat ediyor.

KOALİSYON İHTİMALLERİ MASADA

Seçimden sonra parçalanmış bir parlamento, koalisyon oluşumunu zorlaştıracak. Ancak, halihazırda Almanya’nın 16 eyaletinin yarısından fazlasında koalisyonları yöneten Yeşiller, ulusal görev için hazırlanıyor. Seçim kampanyasını hangisinin yöneteceğine karar vermesi gereken eş başkanlar partiyi merkeze kaydırdı. En olası sonuç olan bir Merkel’in partisiyle Yeşillerin koalisyonu, büyük bir iklim dostu kamu yatırımı programına yönelik muhafazakar onay ile savunma ve dış politika üzerindeki Yeşil tavizleri birleştirebilir. Daha az olası koalisyonlar arasında eski komünist Die Linke ile Yeşil veya SPD önderliğindeki "ilerici" bir hükümet var.

MERKEL HATALIYDI

Bayan Merkel’in halefi, ölçülü yaklaşımını taklit etme eğiliminde olacaktır. Ancak yeni testler sizi bekliyor. Belki de şansölyenin en büyük hatası, Almanya'yı Avrupa'nın mahallesindeki ve ötesindeki güvensizlikten hayati önem taşıyan otomobil endüstrisinin karşı karşıya olduğu aksaklıklara kadar uzun vadeli zorluklara hazırlayamamaktı. Yönettiği krizler Avrupa'yı sarstı, ancak ülke içindeki istikrarı nadiren bozdu. (Economist)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com