Şansölye ayrıca, oligark tarafından yönetilen ve demokratik olarak olgunlaşmamış bir Ukrayna'nın bir işgale şimdi olduğundan daha az hazırlıklı olacağını da iddia etti. 6 ay önce görevinden ayrıldıktan sonra ilk kez kamuoyuna çıkan Merkel, "’Putin’le konuşmanın bir anlamı yok’ deseydim çok kötü hissederdim” dedi.

‘ŞİMDİKİ UKRAYNA DEĞİLDİ’

2008 yılında Ukrayna ve Gürcistan için ABD öncülüğündeki üyelik eylem planına karşı çıktığı için pişman olup olmadığı sorulduğunda Merkel, “Ukrayna şu anda bildiğimiz ülke değildi. Çok bölünmüş bir Ukrayna'ydı. Reformist güçler Timoşenko ve Yuşçenko bile çok zıttı. Demek ki demokrasisi güçlendirilmiş bir ülke değildi” dedi ve o zamanlar Ukrayna'nın "oligarklar tarafından yönetildiğini" söyledi.

2014 ve 2015 Minsk anlaşmaları, o zamanki Ukrayna lideri Petro Poroşenko tarafından doğu Ukrayna'da siyasi bir anlaşmaya varmak için imzalandı, ancak o zamandan beri ülke askeri olarak geri plandayken taviz vermeye zorlandığı için eleştirildi. Merkel, Ukrayna'ya zaman kazandırdıklarını söyleyerek anlaşmaları savundu. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski'yi savaş zamanındaki liderliğinden dolayı övdü ve onun yeni Ukrayna'yı temsil ettiğini söyledi. (Guardian)