Protestocular siyasi seçkinler arasından çıkarılan bir figürün seçilmesini talep etmişti, ancak Lübnan parlamentosu bunun yerine ülkeyi daha önce iki kez yöneten ve çok az başarılı olan ve 2019'da bir eyalet savcısı tarafından zimmete para geçirmekle suçlanan milyarder Najib Miqati'yi seçti. 

DOLARA KARŞI YÜZDE 90 DEĞER KAYBETTİ

Lübnan'ın en fakir şehri Trablus'tan gelen en zengin adamın adının seçilmesi, birçok Lübnanlı tarafından ülkenin neredeyse yönetilemez olduğunun, kendisini yıkımdan kurtarmak için bile reform yapamadığının ve taleplere karşı bağışık olduğunun kanıtı olarak kabul edildi. 

Lübnan'ın ekonomik ve mali krizi 2019'un sonlarında başladı ve giderek kötüleşti. İlaç, yakıt ve elektrik kıtlığıyla birlikte durum kontrolden çıktıkça yoksulluk son birkaç ayda arttı. Lübnan sterlini dolar karşısında değerinin yaklaşık yüzde 90'ını kaybederek hiperenflasyona neden oldu.

ZORLU MÜCADELE BAŞLIYOR

Miqati, başbakan adayı Saad Hariri'nin ülkenin Cumhurbaşkanı Michel Aoun ile uzun süredir devam eden bir iktidar mücadelesini kaybedip istifa etmesinin ardından Pazartesi günü aday gösterildi. Şimdi, Aoun tarafından kabul edilecek bir kabineyi belirlemek için zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya.

Lübnan çökerken, liderleri Fransa ve AB'den artan bir yaptırım tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Avrupalı liderler, Mikati'nin dönüşünü talep edilen bir atılım olarak görmüyorlar. Ancak üst düzey yetkililer, Mikati bakanlık kadrosunu belirleyene kadar kararı saklı tutacaklarını söyledi. Bir Avrupalı yetkili, "Bundan sonra karar, bu bakanların işleri farklı şekilde yapma konusunda gerçekten yetkilendirilip yetkilendirilemeyeceğiyle ilgili olacak" dedi.

Kaynak: The Guardian