Pandora belgelerini markalaştıran bellek, Panama, Dubai, Monako, İsviçre ve Cayman Adaları gibi vergi cennetlerinde varlıklı müşteriler tarafından kiralanan şirketlerden 11.9 milyon dosya içeriyor.

‘GÖLGE FİNANS DÜNYASI’

Belgelerde, mevcut ve eski cumhurbaşkanları, başbakanlar ve devlet başkanları da dahil olmak üzere 35 dünya liderinin denizaşırı gizli ilişkilerini ifşa ediliyor. Ayrıca 90'dan fazla ülkede hükümet bakanları, yargıçlar, belediye başkanları ve askeri generaller gibi 300'den fazla diğer kamu görevlisinin gizli mali durumuna da ışık tutuluyor.

Sızan verilerde 100'den fazla milyarderin yanı sıra ünlüler, rock yıldızları ve iş dünyası liderleri yer alıyor. Birçoğu, mülk ve yatlar gibi lüks eşyaların yanı sıra gizli banka hesaplarını tutmak için paravan şirketleri kullanıyor. Yağmalanmış Kamboçya antikalarından Picasso'nun tablolarına ve Banksy'nin duvar resimlerine kadar uzanan bir sanat eseri bile var.

Pandora belgeleri, dünyanın en zengin insanlarından bazılarının servetlerini saklamasına ve bazı durumlarda çok az vergi ödemesine veya vergi ödememesine olanak tanıyan küresel bir açık deniz ekonomisinin gizli operasyonlarına nadir bir pencere sağlayarak, gölge finans dünyasının iç işleyişini ortaya koyuyor.

SIZINTILARIN EN BÜYÜĞÜ

Dosyalar Washington'daki Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'na (ICIJ) sızdırıldı. Guardian, BBC Panorama, Le Monde ve Washington Post gibi seçkin medya ortaklarıyla sızdırılan verilere erişimi paylaştı. 600'den fazla gazeteci, kapsamlı bir küresel soruşturmanın parçası olarak dosyaları inceledi.

Pandora belgeleri, 2013'ten bu yana açık deniz dünyasını sarsan bir dizi büyük finansal veri sızıntısının en sonuncusunu ve veri hacmi açısından en büyüğünü temsil ediyor.

Offshore kuruluşlar kurmak veya bunlardan faydalanmak yasa dışı değildir ve bazı durumlarda insanların bunu yapmak için güvenlik gibi meşru nedenleri olabilir. Ancak vergi cennetlerinin sunduğu gizliliğin zaman zaman, bazıları dosyalarda ifşa olan vergi kaçakçıları, dolandırıcılar ve kara para aklayıcılar için çekici olduğu kanıtlanmıştır.

BELGELER YAYINLANMADAN ENGELLEMELER BAŞLADI

Bazı zengin bireyler ve şirketler, başka yerlerde vergi ödemekten kaçınmak için varlıklarını açık denizde saklar; bu, hükümetlere milyarlarca gelir kaybına mal olduğu tahmin edilen yasal bir faaliyettir.

18 aydan uzun bir süredir verileri analiz ettikten sonra, Guardian ve diğer medya kuruluşları, dünyanın en güçlü siyasi liderlerinden bazılarının denizaşırı mali işleriyle ilgili ifşaatlarla başlayarak bulgularını önümüzdeki günlerde yayınlayacak.

Bunlar arasında Malibu, Washington ve Londra'yı kapsayan 100 milyon dolarlık gizli bir emlak imparatorluğunu bir araya getiren, sızdırılan belgelere göre Ürdün hükümdarı Kral II. Abdullah da bulunuyor. Ürdün kralı belirli soruları yanıtlamayı reddetti ancak offshore şirketler aracılığıyla mülk sahibi olmasının uygunsuz bir şey olmayacağını söyledi. Ürdün, Pandora belgelerinin yayınlanmasından saatler önce belgeleri yayınlayanICIJ’nin web sitesini engelledi. 


© Polemik Haber / Azerbaycan Cumhurbaşkanı

GÖZLER ALİYEV’E ÇEVRİLDİ

Dosyalar ayrıca, Azerbaycan'ın iktidardaki Aliyev ailesinin son yıllarda İngiltere'de 400 milyon sterline yakın mülk ticareti yaptığını gösteriyor. Mülklerinden biri, yolsuzlukla suçlanan aile için paravan olarak faaliyet gösteren bir şirkete 67 milyon sterlinlik ödemenin nasıl geldiğini araştıran İngiliz kraliyetine satıldı. Aliyev ailesi ifşaatlarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Pandora belgeleri ayrıca iki Avrupa Birliği lideri için siyasi rahatsızlıklara neden olma tehdidinde bulunuyor. Bu hafta seçime girecek olan Çekya Başbakanı AndrejBabiš, Fransa'nın güneyinde 22 milyon dolarlık bir konak satın almak için neden bir offshore yatırım şirketini kullandığına dair sorularla karşı karşıya. O da yorum yapmaktan kaçındı.

İNGİLTERE ESKİ BAŞBAKANI DİKEN ÜSTÜNDE

Kendisi de tartışmalı bir offshore merkezi olan Güney Kıbrıs'ta, Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades'ten, kurduğu bir hukuk firmasının neden tartışmalı bir Rus milyarderin varlıklarını paravan bir şirketin arkasına saklamakla suçlandığını açıklaması istenebilir. Firma herhangi bir yanlış yapmadığını söylerken, Kıbrıs cumhurbaşkanı 1997'de muhalefet lideri olduktan sonra işlerinde aktif rol oynamayı bıraktığını söylüyor.

Pandora belgelerinde adı geçen herkes yanlış yapmakla suçlanmıyor. Sızan dosyalar, İngiltere Easki Başbakanı Tony ve Eşi CherieBlair'in, önde gelen bir Bahreyn bakanının ailesine ait Londra’daki bir binayı satın alarak emlak vergilerinde 312 bin sterlin tasarruf ettiğini ortaya koyuyor.

Eski başbakan ve eşi, bir İngiliz Virgin Adaları (BVI) offshore şirketini satın alarak Marylebone'daki 6.5 milyon sterlinlik ofisi satın aldı. Hareket yasadışı olmasa ve Blair çiftinin proaktif olarak emlak vergilerinden kaçınmaya çalıştığına dair bir kanıt olmasa da, anlaşma, zengin mülk sahiplerinin sıradan İngilizler için yaygın olan bir vergiyi ödememesine olanak tanıyan bir boşluk olduğunu vurguluyor. 


© Polemik Haber / Rusya Devlet Başkanı

PUTİN’İN ‘CÜZDANI’

Sızan kayıtlar, Londra'nın karanlık offshore dünyasında oynadığı merkezi rolünü ortaya koyuyor. Birleşik Krallık'ın başkenti, servet yöneticilerine, hukuk firmalarına, şirket kurma acentelerine ve muhasebecilere ev sahipliği yapmaktadır. Hepsi ultra zengin müşterilerine hizmet etmek için var. Birçoğu, “ikametgah dışı” statüsüne sahip olan yabancı doğumlu iş adamlarıdır, bu da denizaşırı varlıkları için vergi ödemedikleri anlamına gelir.

Sızıntıda, ülkesinin kötü şöhretli oligarklardan etkilenen ekonomisini temizleme sözüyle 2019'da seçilen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'in de adı geçiyor. Dosyalara göre Zelenskiy kampanya sırasında bir offshore şirketindeki yüzde 25 hissesini şu anda başkanın baş danışmanı olarak çalışan yakın bir arkadaşına devretti. Zelenskiy yorum yapmayı reddetti. 

ABD'nin gizli bir servete sahip olduğundan şüphelendiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dosyalarda ismiyle yer almıyor. Ancak, eleştirmenlerin Putin'in kendi serveti için bir "cüzdan" olarak adlandırdığı çocukluğundan en iyi arkadaşı - Merhum PetrKolbin - ve Rus liderin bir zamanlar romantik bir ilişki içinde olduğu iddia edilen bir kadın da dahil olmak üzere çok sayıda yakın arkadaşı bunu yapıyor. Hiçbiri yorum isteklerine yanıt vermedi.

Pandora belgeleri ayrıca offshore sisteminin kendisine de açıklayıcı bir ışık tutuyor. Küresel finansal sisteme şeffaflık getirmek için uluslararası çabalara öncülük etme sözü veren ABD Başkanı Joe Biden için utanç verici bir gelişmede, ABD, sızıntıda önde gelen bir vergi cenneti olarak kendini gösteriyor. Dosyalar, özellikle Güney Dakota eyaletinin, daha önce ciddi mali suçlarla suçlanan kişilerle bağlantılı milyarlarca dolarlık serveti barındırdığını gösteriyor.

‘YOLSUZLUĞUN DÜŞMANI’NIN 30 MİLYON DOLARLIK SERVETİ

Offshore yolu ayrıca Afrika'dan Latin Amerika'ya ve Asya'ya kadar uzanıyor ve muhtemelen dünyanın her yerindeki politikacılar için zor sorular ortaya çıkarıyor. Pakistan'da, başbakan Imran Khan hükümetinin önde gelen bakanlarından MoonisElahi, Singapur'daki bir offshore sağlayıcıyla 33,7 milyon dolar yatırım yapmak için temasa geçti.

Kenya'da Cumhurbaşkanı UhuruKenyatta, kendisini yolsuzluğun düşmanı olarak tasvir edip, "Her kamu görevlisinin malvarlığı, insanların sorgulayabilmesi ve sorabilmesi için kamuya açıklanmalıdır" demişti. Ancak şimdi, kendisi ve yakın akrabalarının neden 30 milyon dolardan fazla servetbiriktirdiğini açıklamak için baskı altına girecek. Kenyatta, ailesinin servetinin Kenya'daki ilgili makamlara beyan edilip edilmediğine ilişkin sorulara yanıt vermedi.

Pandora belgeleri ayrıca, şu anda orada kayıtlı şirketlerin gerçek sahiplerinin kaydını tutan BVI gibi dünyanın bazı bölgelerinde mütevazı reformları teşvik eden önceki offshore sızıntılarının görünmeyen yansımalarından bazılarını da ortaya koyuyor. Bununla birlikte, yeni sızdırılan veriler, zengin müşteriler ve danışmanları yeni gerçeklere uyum sağladıkça, paranın denizaşırı destinasyonlarda kaydığını gösteriyor.

‘’KAYBEDİYORUZ ÇÜNKÜ BAZI İNSANLAR KAZANIYOR’’

ICIJ direktörü Gerard Ryle, maliyelerini vergi cennetlerinde organize eden önde gelen politikacıların statükoda bir çıkarları olduğunu ve büyük olasılıkla offshore ekonomisinin reformunun önünde bir engel teşkil edeceklerini söyledi.ICIJ direktörü, Pandora belgelerinin önceki sızıntılardan daha büyük bir etkiye sahip olmasını beklerken, "Daha geniş, daha zengin ve daha fazla ayrıntıya sahip" dedi. 

Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2020'de yaptığı bir araştırmaya göre, offshore hesaplarında en az 11,3 trilyon dolarlık servet tutuluyor. Ryle, "Bu, dünyanın dört bir yanındaki hazinelere kaybedilen para ve salgından kurtulmak için kullanılabilecek para. Kaybediyoruz çünkü bazı insanlar kazanıyor. Bu kadar basit. Burada yapılan çok basit bir işlem" dedi. 

(Guardian)