Araştırmacılar çoğunlukla Dünya'ya benzer boyut, kütle, sıcaklık ve atmosferik bileşime sahip gezegenler aradılar. Ancak Cambridge Üniversitesi gökbilimcileri, son çalışmaların Dünya'nın yarıçapının iki katından ve sekiz katından daha büyük bir "mini-Neptün"ün de yaşanabilir olabileceğini öne sürdükten sonra daha umut verici olasılıklar olabileceğine inanıyorlar.

ÇOK DAHA FAZLASI OLABİLİR

Şimdi, Dünya benzeri gezegenlerden daha çok sayıda ve gözlemlenebilir olan, sıcak, okyanusla kaplı ve hidrojen açısından zengin atmosferlere sahip, hycean gezegenler adı verilen yeni bir yaşanabilir ötegezegen sınıfı tanımladılar. K2-18b olarak bilinen mini Neptün bir tanedir ancak çok daha fazlası olabilir.

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmanın baş yazarı Dr. Nikku Madhusudhan, "Hyceanlar temelde hidrojen açısından zengin atmosferlere sahip su dünyalarıdır. Hyceanlara odaklanmanın, Dünya'nın ötesinde yaşam bulma çabalarını hızlandırabilir’’ dedi.

TESPİT ETMEK ZORLAŞIYOR

Madhusudhan, Güneş benzeri yıldızlara göre Dünya benzeri gezegenlerin küçük boyutunun, zayıf atmosferik imzalara yol açarak yaşam belirtilerini tespit etmeyi zorlaştırdığını söyledi. Bununla birlikte, Hyceanlar, bir gezegen için Dünya'nın yarıçapının iki katından fazla, kütlenin yaklaşık 10 katı ve ortalama atmosferik sıcaklıkların neredeyse 200 dereceye ulaşmasıyla önemli ölçüde daha sıcak olabilir.

Madhusudhan, daha büyük gezegenlerin yalnızca Dünya büyüklüğündekilerden daha yaygın değil, aynı zamanda bulunması daha kolay ve atmosferlerini daha kolay tespit etmenin mümkün olduğunu söyledi. Dahası, Hycean gezegenlerinin yapısı, yaşamın varlığına işaret edebilecek daha geniş bir molekül dizisi aramanın mümkün olduğu anlamına gelir.

Astrophysical Journal'da yazan ekip, Hycean gezegenlerinin hidrojen açısından zengin bir atmosfere, gezegenin kütlesinin en az yüzde 10'unu oluşturan kayalık bir çekirdeğe ve yüzde 90'a kadarını oluşturan bir su katmanına sahip olarak tanımlandığını söyledi. Ekip, gezegenlerin tanımı gereği bir su tabakasıyla kaplı olacağından, hyceanlardaki herhangi bir yaşamın mutlaka suda olacağını söyledi. Ancak Madhusudhan'a göre böyle bir yaşamın nasıl bir biçim alabileceği açık bir sorudur.

Guardian