Barnea, “Bu maskaralığa katılmayacağız. Kanıtlanmış gerçeğe gözlerimizi kapatmayacağız. Anlaşma İran yalanlarına dayanıyor. İran, İsrail'in varlığını tehlikeye atan bir nükleer silah inşa etmeye çalıştı. Anlaşma, uluslararası meşruiyet altında bu hedefe kolayca ulaşmalarına yardımcı olacak” dedi ve “bir anlaşma imzalansa bile Mossad operasyonlarından muafiyet sağlamayacaktır” diye ekledi.

TAHRAN’A SERT UYARI

Barnea, Tahran'ı istihbarat teşkilatları ve İslam Devrim Muhafızları tarafından işlenen ve son aylarda daha da kötüleştiğini söylediği "planlı, sistematik ve stratejik terörü" planlamakla suçladı. Mossad'ın, Kıbrıs, Kolombiya ve Türkiye gibi yerlerde yurtdışında İsraillilere ve Yahudilere yönelik planlı İran saldırılarını engellediğini söyledi. Mossad direktörü, İsrail veya İsraillilere doğrudan veya dolaylı olarak yapılan saldırılarla ilgili, “İran topraklarında sorumlulara acı verici bir yanıtla karşılanacaktır” diyerek Tahran'ı uyardı.

20 YILDIR ‘AYLAR’ KALDI

İsrailli liderler yirmi yıldan fazla bir süredir İran'ın nükleer bomba geliştirmesine aylar kaldığını iddia etse de, Tahran niyetlerinin barışçıl olduğunda ısrar ediyor. 2015 yılında ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Çin ve AB ile İran tarafından imzalanan orijinal nükleer anlaşmanın, İran'ın uranyum zenginleştirme yeteneğini sınırlarken İran’a karşı birçok Birleşmiş Milletler yaptırımını kaldırması gerekiyordu. ABD, 2018'de o zamanki başkan Donald Trump'ın yönetiminden çekilerek, anlaşmanın temelde kusurlu olduğunu ilan etti ve Tahran'a daha fazla yaptırım uyguladı.

Geçen ay sızdırılan yeni anlaşma taslağı, 17 İran bankası ve 150 diğer ekonomik kuruluşa yönelik yaptırımların derhal kaldırılmasıyla başlayan dört aşamalı bir süreci gösteriyor. İran ayrıca, diğer tarafların hiçbirinin şartlarını yerine getirmediği 2015 anlaşmasının izin verdiği seviyelerin üzerine çıkardığı nükleer faaliyetlerini azaltmaya başlayacaktı. (RT)