Lai, Cuma günü mahkemede daha önce 2019'daki büyük demokrasi yanlısı gösterilerle ilgili suçlu bulunan birkaç aktivistten biriydi. Lai dışında 9 aktivist, 18 Ağustos 2019'daki gösteriye katıldıkları için hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç aktivist, 31 Ağustos'taki ayrı bir protestoyla ilgili olarak ceza aldı. 

‘’SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRİYORUZ’’

Apple Daily gazetesinin 73 yaşındaki kurucusu, Pekin'i sert bir şekilde eleştiriyor. Çin’in Hong Kong'un hak ve özgürlüklerini giderek daha fazla sıkıştırmasının sonuçlarından biri olan karara sert bir şekilde tepki veren medya patronu, yayınladığı mektupta, "Gazeteciler olarak adalet aramak bizim sorumluluğumuzdur. Haksız ayartmalarla kör olmadıkça, kötülüğün içimizden geçmesine izin vermeyiz, sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz" şeklinde yazdı. 

‘’BURAYA BİR DOLARLA GELDİM…’’

BBC'ye, suçlama duruşması öncesinde özel bir röportajda konuşan Çin anakarasında doğmuş ancak çocukken Hong Kong'a kaçırılmış olan Lai, hapsedilse bile "hayatımı anlamlı bir şekilde yaşayacağını" söyledi. Lai, "Buraya bir dolarla geldim. Sahip olduğum her şeyi bu yer sayesinde aldım. Ödeşme zamanı buysa, bu benim kurtuluşumdur" dedi. 

ÇİN’E ‘SADAKAT’

Lai, ikisi ülkenin yeni Ulusal Güvenlik Yasası uyarınca dayatılan ve cezaevinde azami ömür süresine sahip olabilen toplam sekiz suçlama ile karşı karşıya kaldı. Hong Kong'da geçen yıl Çin tarafından uygulanan yasa, ayrılığı ve yıkımı suç sayıyor. Bu ayın başlarında Pekin, Çin’e daha fazla sadakat sağlamak için bölgenin seçim kurallarını elden geçirdi. (BBC)