Alt meclisteki oylama, iki hafta süren yoğun tartışmalardan sonra uzun süredir yapılmakta olan yasanın önündeki ilk kritik engeldi. Tasarı, 65 çekimserle 151 olumsuz oya karşılık 347 kabul oyuyla geçti.

TERÖR OLAYLARI HIZLANDIRDI

Fransız yaşamının birçok yönünü kapsayan geniş kapsamlı yasa tasarısı, bazı Müslümanlar, milletvekilleri tarafından devletin temel özgürlüklere müdahalesi ve ülkenin en fazla nüfusa sahip ikinci dini olan İslam'ı parmakla işaret ettiğinden şiddetle itiraz edildi. Ekim ayında bir öğretmenin kafasının kesilmesi ve ardından Nice'teki bir kiliseye yapılan ölümcül saldırı sonrasında yasa daha da aciliyet kazandı.

"ADALETSİZ ANCAK GEREKLİ"

"Cumhuriyet ilkelerine saygı" oluşturması planlanan yasa, Macron tarafından Fransa'da bir "karşı toplum" yaratacak radikallere atıfta bulunmak için kullanılan bir terim olan "ayrılıkçılık" tasarısı olarak adlandırılıyor. Metin yazılırken tüm dinlerin en üst düzey temsilcilerine danışıldı. Hükümetin önde gelen Müslüman oluşumu olan Fransız Müslüman İnanç Konseyi de tasarıyı destekledi. Fransa İslam Vakfı başkanı Ghaleb Bencheikh, yasanın radikalleşmeyle mücadele için "adaletsiz ancak gerekli" olduğunu söyledi.

KAMU GÖREVLİLERİ KORUNACAK

51 maddelik yasa tasarısı, diğer şeylerin yanı sıra, bekaret sertifikalarını yasaklayacak ve çok eşlilik, zorla evlendirme gibi uygulamalara engel olacak. Eleştirmenler, bu hükümlerin mevcut yasalarda zaten yer aldığını söylüyor. Temel önlemler arasında çocukların üç yaşından itibaren normal okula gitmelerinin sağlanması, ideolojinin öğretildiği camileri ve dini kursları hedefliyor. Diğer önlemler, tüm kamu çalışanlarını laiklik konusunda eğitmeyi içeriyor. Bir kamu görevlisini tehdit eden herkes hapis cezası alma riski taşır.

BİLDİRGE ÇİĞNENİRSE FONLAR GERİ ÖDENECEK

Tasarı, camilerin ve onları yöneten derneklerin, İslam'ın titiz bir yorumuyla yabancı çıkarların veya yerli Selefilerin hakimiyeti altında olmadıklarını garanti edecek mekanizmalar sunuyor.

Dernekler, Fransız değerlerine saygı bildirgesi imzalayacak ve sınırı geçerlerse devlet fonlarını geri ödeyecekler. Tasarı sebebiyle bazı Müslümanlar, bir şüphe iklimi hissettiğini söyledi.

Paris’teki Grand Camii'nde gün ortasında namaz kılarken ibadet ettikten sonra, Bahri Ayari, "Bir Müslüman, Müslümandır ve hepsi bu" dedi ve "Radikallerden bahsediyoruz, ne olduğunu bilmiyorum. Bir Müslüman Müslümandır ve hepsi bu. Hüküm giymiş radikallere gelince, onların suçları İslam'ın sırtına atılıyor. Müslüman bu değildir" şeklinde ekledi. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com