Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin 6 aylık dönem başkanlığını yürüten Çekya başbakanı ile birlikte Brüksel'de Arnavutluk ve Kuzey Makedonya liderlerine "Bolca stratejik sabır gösterdiniz" dedi.

AB Yürütme Komisyonu'nun iki ülkenin müzakerelere 4 yıl önce başlaması yönündeki tavsiyesine rağmen, önce Alman ve Hollanda parlamentoları, ardından Fransa cumhurbaşkanı ve ardından Bulgaristan hükümeti, süreci durdurdu.

Halihazırda her ikisi de NATO üyesi olmasına rağmen, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya, üye devletlerde blok dışından göçe karşı siyasi bir tepkinin kurbanı oldular. İlerleyen süreçte, Sırbistan, Kosova, Bosna-Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'ya, zorlu ekonomik, siyasi, askeri, sosyal ve yasal reformları gerçekleştirdikten sonra AB'de yer alma sözü verildi.

BULGARİSTAN ‘TAŞ KOYDU’

Bu garanti şimdi eski haline getirilmiş olsa da, Bulgaristan, adını Yunanistan'ı memnun etmek için değiştirmiş olan Kuzey Makedonya, bir Bulgar azınlığı tanımak için anayasayı değiştirmeyi kabul edene kadar daha fazla ilerlemeyi engelledi. 16 Temmuz'da Kuzey Makedonya'daki milletvekilleri, Sofya'nın genişleme üzerindeki vetosunu kaldırabilmesi için anlaşmazlığı çözmek için Fransız aracılı bir anlaşmayı onayladı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, "Bunun sonun başlangıcı olmadığını biliyoruz, bu sadece başlangıcın sonu" dedi. AB yetkilileri, Avrupa Birliği’ne üyelik müzakereleri ve reformların hala yıllar alabileceğini söylüyor. (ekathimerini)