Uluslararası Uzay İstasyonu, Pasifik'in en uzak noktasında sulu mezarına gitmeden önce 2030 yılına kadar faaliyetlerine devam edecek. 

‘UZAY MEZARLIĞI’

Uzay ajansının bütçe tahminlerine göre, 1998'deki lansmanından 30 yıldan fazla bir süre sonra uzay istasyonu, Ocak 2031'de yörüngesinden çıkacak. Uzay istasyonu yörüngeden çıktıktan sonra, herhangi bir karadan yaklaşık 2 bin 700 km uzaklıktaki ve artık hizmet dışı bırakılmış uzay istasyonları, eski uydular ve diğer yerler için son bir dinlenme yeri olan uzay mezarlığı olarak bilinen Point Nemo'ya dramatik bir iniş yapacak.

"Okyanusun Erişilemezlik Kutbu" veya "Güney Pasifik Okyanusu'nun ıssız bölgesi" olarak da bilinen uzay mezarlığının etrafındaki bölge, insan faaliyetlerinden tamamen yoksun olmasıyla biliniyor. 

UZAY ‘TİCARETE ATILIYOR’

NASA, ticari uzay gemilerinde astronot bilim adamları için uzay ve zaman satın alarak gelecekteki uzay araştırmalarına devam etmeyi planladığını açıkladı.

NASA Genel Merkezindeki Uluslararası Uzay İstasyonu Direktörü RobynGatens, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bilimsel başarılarını kutlarken, yaptığı açıklamada, şu anki hedefinin "düşük Dünya yörüngesinde ticari bir geleceğin temelini atmak" olduğunu vurguladı.

NASA genel merkezindeki ticari alan direktörü Phil McAlister yaptığı açıklamada, "Uzayda güvenli, güvenilir ve uygun maliyetli hedefler geliştirmelerine yardımcı olmak için öğrendiğimiz dersleri ve operasyon deneyimlerimizi özel sektörle paylaşmayı dört gözle bekliyoruz" dedi. (Guardian)