İki ABD’li astronot, uzay istasyonunun dışındaki bir anteni değiştirmek üzere ayarlandı. Ancak Pazartesi gecesi geç saatlerde, yörüngedeki bir enkaz parçasının tehlikeli bir şekilde yaklaşabileceği öğrenildi. Tehdidi değerlendirmek için yeterli zaman yoktu, bu yüzden istasyon yöneticileri uzay yürüyüşünü Perşembe gününe kadar erteledi.

TARİHTE İLK

Uzay çöplüğü tehdidi nedeniyle ilk kez bir uzay yürüyüşü iptal edildi. Uzay İstasyonu ve yedi kişilik mürettebatı, Rusya'nın iki hafta önce bir füze testinde bir uyduyu yok etmesinden bu yana uzay atığı riskiyle karşı karşıya.

Endişe konusu nesnenin Rus uydu enkazının bir parçası olup olmadığı belli değildi. NASA yetkilileri düzenlediği basın toplantısında, 15 Kasım füze testinin izlenebilecek kadar büyük en az bin 700 uydu parçası ve yerden gözlemlenemeyecek kadar küçük olan ancak yine de bir uzay yürüyüşçünün giysisini delebilecek en az bin 700 uydu parçasını atık olarak bıraktığını söyledi.

NASA yetkilileri, astronotlar Tom Marshburn ve Kayla Barron'un Rus kaynaklı enkaz nedeniyle yüzde 7 daha fazla riskle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ancak önceki deneyimlere dayanarak hala kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu söylediler. (AP)