340 metrelik uzay kayası, keşfi yörüngesi hakkında bazı endişe verici tahminlere yol açtıktan sonra 2004 yılında manşetlere çıkmıştı. Nasa’nın Dünya'ya yakın nesne çalışmaları merkezinden Davide Farnocchia yaptığı açıklamada, "2068 etkisi artık olasılık alanında değil ve hesaplamalarımız en azından önümüzdeki 100 yıl boyunca herhangi bir etki riski göstermiyor" dedi. 

Bu incelemeler ışığında, Apophis'in resmi olarak ABD uzay ajansının asteroid "risk listesinden" çıkarıldığı anlamına geliyor.

‘’RAHATLATTI’’

Apophis, 13 Nisan 2029 Cuma günü Dünya'nın 32 bin kilometre yakınına gelerek gökbilimcilerin iyi bir görünüm elde etmelerini sağlayacak. Farnocchia, "Üniversiteden sonra asteroitlerle çalışmaya başladığımda, Apophis tehlikeli görünüyordu. Risk listesinden çıkarıldığını görmek rahatlattı" dedi. 

DÜNYA İLE GÜNEŞ ARASINDA

Çoğu asteroit, Mars ve Jüpiter arasındaki uzay kuşağında bulunsa da, hepsi orada bulunmuyor. Apophis, Aten ailesi olarak bilinen bir gruba aittir. Bunlar asteroit kuşağına ait değiller ve zamanlarının çoğunu Dünya'nın yörüngesinde geçirerek onları gezegenimiz ile güneş arasına yerleştiriyorlar.  (Guardian)