Jens Stoltenberg, askeri ittifakın Baltık ülkelerindeki ve diğer beş cephe ülkesindeki kuvvetlerinin "tugay seviyesine kadar" artırılacağını söyledi. 

TEÇHİZATLAR DOĞUYA GİDİYOR

Stoltenberg, bu hafta Salı'dan Perşembe'ye kadar sürecek olan 30 ülkeli ittifak toplantısından önce yaptığı açıklamada, bunun "soğuk savaştan bu yana toplu savunma ve caydırıcılığımızın en büyük revizyonu" anlamına geleceğini söyledi.

Hızlı tepki veren NATO Mukabele Gücü şu anda 40 bine kadar çıkıyor ve önerilen değişiklik, Rus silahlanmasına yanıt olarak geniş bir revizyon anlamına geliyor. Planlara göre NATO, 2023'te tamamlanacak bir geçiş olan mühimmat ve diğer malzeme stoklarını da doğuya taşıyacak.

NATO, bir Rus işgali durumunda ilk cephe savunması olarak hareket etmeyi amaçlayan Doğu Avrupa'da 8 savaş grubu bulunduruyor. Dördü Baltık ülkelerinde ve Polonya'dadır ve bunlara Ukrayna'ya yapılan saldırıdan sonra Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da 4 tane daha oluşturulmuştur.

Stoltenberg, diğer NATO üyelerinin de sorumlu oldukları ülkeleri savunmak için benzer açıklamalar yapmasını beklediğini söyledi. İlave birlik sayısı, bağlı oldukları ülkelerde düzenli olarak tatbikat yapacak olan "kendi ülkelerinde önceden tayin edilmiş kuvvetler" tarafından oluşturulacağını da sözlerine ekledi.

UKRAYNA’YA DEV YARDIM

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski, Pazartesi günü Almanya'daki G7 toplantısında yaptığı ve savaşın “kış boyunca sürmemesi” için batılı ülkelerin silah sağlaması için yaptığı ricayı takip etmesi beklenen Çarşamba sabahı zirveye hitap edecek. 

Stoltenberg, NATO'nun Kiev için "güvenli iletişim, drone karşıtı sistemler ve yakıt" için acil yardım ve Sovyet standart silah ve teçhizatından batıdaki eşdeğerlerine geçişte uzun vadeli yardım da dahil olmak üzere "güçlendirilmiş, kapsamlı bir yardım paketi" üzerinde anlaşacağını söyledi. (Guardian)