Düzenlediği basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Kiev'in zorladığı, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “kırmızı çizgi” olarak nitelendirdiği Ukrayna’nın NATO üyeliği olasılığını ele aldı.

‘RUSYA İÇİN TEHDİT DEĞİL’

Norveç eski başbakanı, Ukrayna'nın NATO'ya katılıp katılmayacağının bloğun üye ülkelerine ve liderliğine bağlı olduğunu söyledi. Ayrıca NATO'nun zaten Doğu Avrupa ulusunu askeri olarak desteklediğini vurguladı.

©Norveç eski Başbakanı Erna Solberg

Stoltenberg, “NATO ülkeleri zaten Ukrayna birliklerini eğitiyor ve onlarla istişare ediyor. Ortak tatbikatlar düzenliyorlar ve askeri malzeme ve teknoloji sağlıyorlar. İttifakın Ukrayna'ya desteği Rusya için bir tehdit değil" dedi. 

‘UZLAŞMAYA ÇALIŞMAYACAĞIZ’

Stoltenberg, Haziran 2022'de Madrid'de yapılacak NATO zirvesinde gündemin ana maddesinin Ukrayna ile olası bir ortaklığın olacağını da sözlerine ekledi. Bloğun büyümeye devam edip etmeyeceği konusunda, “NATO genişleme sürecine devam ediyor. Rusya'nın protestolarına aldırmadan Karadağ ve Kuzey Makedonya'yı çoktan aldık” dedi. NATO'nun, bloğun Ukrayna ve Gürcistan'ı “zamanında” dahil etmek için 2008'de verdiği bir sözü yeniden düşünmesini talep eden Moskova ile uzlaşmaya çalışmayacağını söyledi.

Yetkili, Rusya ile sağlam bir diyalog kurmak istediğini vurguladı. Ancak Kremlin, NATO'nun Ekim ayında bir grup Rus diplomatı Brüksel'den sınır dışı etmesi ve Moskova'nın ittifakla olan daimi misyonunu fiilen kapatmasından bu yana bunun pratik olarak imkansız olduğunu söyledi. 

RT