Şirket ayrıca, önceki teslimatlar için ödeme yapılmadığını belirtti. Finlandiyalı şebeke operatörü, Rusya'nın ülke elektriğinin yalnızca küçük bir yüzdesini sağladığını ve alternatif kaynaklardan değiştirilebileceğini söyledi.

Perşembe günü Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya katılmayı planladığını söylemesinin ardından "misilleme adımları" atmakla tehdit etti. Finlandiya, Rusya ile bin 300 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor ve komşusunu kışkırtmamak için daha önce NATO'nun dışında kalmıştı. Bununla birlikte, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana, NATO üyeliğine yönelik kamuoyu desteğinde bir artış oldu. Pazar günü Finlandiya'nın katılma planını resmen açıklaması bekleniyor.

DETAYLAR BELİRSİZ

Rao Nordic'in kararı, Finlandiya'nın kararıyla açıkça bağlantılı değil. Devlete ait firma, "Bu durum istisnai ve yirmi yılı aşkın ticaret tarihimizde ilk kez oldu" dedi. Ne Rao Nordic ne de Finlandiya'daki şebeke operatörü Fingrid, ödeme zorluklarının arkasında ne olduğunu açıklamadı.

Fingrid, Finlandiya'nın elektriğinin yalnızca yüzde 10'u Rusya'dan sağlandığı için, kapatma nedeniyle elektrik kesintisi beklemediğini söyledi. Fingrid'deki güç sistemi operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Reima Päivinen, "Rusya'dan elektrik ithalatı eksikliği, İsveç'ten daha fazla elektrik ithal edilerek ve Finlandiya'da daha fazla elektrik üretilerek telafi edilecek" dedi.

Havaların ısınmasıyla birlikte talep de azalırken, önemli miktarda ekstra rüzgar enerjisi üretiminin devreye girmesi bekleniyor. Fingrid, bu yaz açılması beklenen yeni bir nükleer santralin Rusya'dan gelen kayıp kaynakları telafi etmekten fazlasını yapacağını da sözlerine ekledi. (BBC)