Seçim komisyonu, kurucu lider Nursultan Nazarbayev'in Orta Asya'nın en zengin ülkesi üzerindeki 30 yıllık hakimiyetini sona erdiren ölümcül ayaklanmanın sona ermesinin ardından Kazakların anayasa değişiklikleri için ezici bir çoğunlukla oy verdiğini söyledi.

‘YENİ KAZAKİSTAN’ ARAYIŞI

Seçim Komisyonu Başkanı Nurlan Abdirov yaptığı açıklamada, seçmenlerin yüzde 77'sinin hareketi desteklediğini belirten ön sonuçlara atıfta bulunarak, "Referandum onaylanmış sayılabilir" dedi. Pazar günkü referanduma katılımın yüzde 68'in üzerinde olduğunu bildirdi.

Araba yakıt fiyatlarındaki artışa yönelik barışçıl protestolardan kaynaklanan Ocak ayında dökülen kan, 230'dan fazla kişinin ölümüne neden oldu ve yetkilileri Rusya liderliğindeki bir güvenlik bloğundan asker çağırmaya sevk etti.

Şiddetin ardından “Yeni Kazakistan” arayışı, Nazarbayev'in 2019'da cumhurbaşkanı olarak yerini almak üzere seçtiği adam Kassym-Jomart Tokayev'den geldi. 69 yaşındaki Tokayev, referandumu “süper başkanlık” kuralından bir değişiklik olarak nitelendirdi. Ancak anayasada yapılan en dikkat çekici değişiklik 81 yaşındaki Nazarbayev'e özel ayrıcalıkların verilmemesi.

HÜKÜMETTE AKRABALARA SON

Ocak krizinden önce, Tokayev geniş bir kesim tarafından Nazarbayev ve onun süper zengin akrabalarının gölgesinde hüküm sürüyordu. Nazarbayev, cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra bile, resmi konumundan bağımsız olarak politika oluşturma üzerinde kendisine nüfuz sağlayan bir rol olan “ulusun lideri” anayasal unvanını korudu. Yeni anayasa bu durumu hariç tutacak.

Başka bir değişiklik, cumhurbaşkanının akrabalarının hükümette görev almasını engelliyor. Bu, Nazarbayev'in şiddet sonrasında güçlü pozisyonlarını kaybeden ailesi ve kayınpederinin etkisine açık bir mesaj. (Guardian)