BM, Kuzey Kore'nin balistik ve nükleer silah denemelerini yasaklıyor ve katı yaptırımlar uyguluyor.Ancak Doğu Asya devleti düzenli olarak yasağa karşı çıkıyor ve lider Kim Jong-un, ülkesinin savunmasını güçlendirme sözü verdi.

KUZEY KORE NEDEN ŞİMDİ FÜZE FIRLATIYOR?

Ocak ayındaki testlerin sıklığı ve zamanlaması olağandışı. Kuzey Kore, füze fırlatmalarını ülkedeki siyasi açıdan önemli olayları işaretlemek veya ABD-Güney Kore askeri tatbikatlarındaki hoşnutsuzluğunun bir işareti olarak gerçekleştirme eğilimindedir.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Uzmanı Ankit Panda, Kuzey Kore'nin genellikle füze yeteneklerini geliştirmek ve operasyonel hazırlığı sürdürmek için başlattığını ve en son testlerin bunu doğruladığını söyledi.Ancak aynı zamanda, Panda BBC'ye verdiği demeçte, "Kim Jong-un'un iç kaygıları da var: ekonomik zorluk zamanında, bu fırlatmalar ona ulusal savunma önceliklerinin yoldan çıkmayacağını iletmesine izin veriyor" dedi.

Kuzey Kore, gıda kıtlığı ve bocalayan bir ekonomi ile mücadele ediyor. Bunun nedeni, ana ekonomik ve siyasi müttefiki olan Çin ile ticareti kesen Covid-19’u dışarıda tutmak için yıllardır uyguladığı ‘kapalı sınır’ politikası. Kim, kısa süre önce ülkenin "büyük bir ölüm kalım mücadelesi" ile karşı karşıya olduğunu kabul etti ve ayrıca hipersonik füzeler geliştirmek de dahil olmak üzere askeri gücünü artırma sözü verdi.

‘ÇİN’LE SIKINTI’ İDDİALARI

Lansmanlar, Çin için son derece prestijli ve politik olarak hassas bir etkinlik olan ve 4 Şubat'ta Pekin'de başlayacak olan Kış Olimpiyatları'ndan sadece haftalar önce gerçekleşiyor.

Kuzey Kore analisti ChadO'Carroll Twitter'dan, "Çin'in, Pekin'in Olimpiyatları başlatmasının arifesinde kapısında Kuzey Kore testini hoş karşılamayacağını düşünüyorum. Bu devam ederse, Kuzey Kore'nin Çin'e bir şey yüzünden kızgın olma olasılığını dışlamamalıyız" şeklinde paylaşım yaptı. 

Kuzey Koreli uzman Leif-Eric Easley, "Kuzey Kore'nin yakında Çin ile ticarete devam edebileceğine dair son haberlerle birlikte, "bu zamanlama Pekin'in Pyongyang'ın provokasyonlarında suç ortağı olmaktan daha fazlası olduğunu gösteriyor; Çin, Kuzey Kore'yi ekonomik olarak destekliyor ve onunla askeri olarak koordine ediyor" dedi