Nepal, adet dönemine giren kadınlara yapılan insanlık dışı uygulamaların ardından yeni bir uygulama ile tartışmaların odağında.

Göçmenlik Dairesi tarafından kadınların ticarete maruz kalmasını önlemek amacıyla geçen hafta sunulan öneriler, 40 yaşın altındaki tüm kadınların Afrika'yı veya Orta Doğu'yu ilk kez ziyaret etmeden önce izin almasını gerektirecek. Eleştirilerin ardından, bakanlık, yasanın yalnızca “savunmasız” kadınlara uygulandığını söyledi. 

‘’ARKASINDAKİ DÜŞÜNCE ÇOK TEHLİKELİ’’

Katmandu'da önerileri protesto etmek için toplanan yüzlerce Nepalli kadın, tecavüz ve diğer kadın hakları ihlallerini vurgulamak için düzenlenen bir "kadın yürüyüşü" yaptı. Women Lead Nepal'in idari direktörü Hima Bista protestoculara, “Son derece tehlikeli olan, bu fikrin arkasındaki düşünce. Bir politika yapıcının yetişkin kızların ve kadınların hareketini kısıtlayan bu yasayı tasarlamayı düşünmesi, ataerkil zihniyetin ne kadar köklü olduğunu bize gösteriyor’’ dedi. 

SADECE KADINLAR KAÇIRILMIYOR

Nepal İnsan Hakları Komisyonu, 2018'de 15 bini kadın ve 5 bini kız olmak üzere yaklaşık 35 bin kişinin insan ticareti mağduru olduğunu düşünüyor. Aktivistler, insan ticaretine maruz kalanların sadece kadınlar olmadığını, bu nedenle milletvekillerinin önerilen yasal değişikliklerde kadınları ve erkekleri dikkate almaları gerektiğine dikkat çekti.

‘’TASARI TEHLİKEYİ ARTTIRIYOR’’

Son on yılda seyahat kısıtlamaları yoluyla sömürü ile mücadele etmek için birçok girişimde bulunuldu. Sonuncusu 2017'de hükümetin, Nepalli vatandaşların Körfez'de ev işçisi olarak çalışmasını yasaklamasıyla, kadınları hedef aldı. Aktivistler, kadınların seyahat etmelerinin yasaklanmasının işe yaramadığından ve haklarını ihlal ettiğinden uzun süredir şikayet ediyorlar. İnsan Hakları İzleme Örgütü Güney Asya direktörü Meenakshi Ganguly, mevcut önerilerin “kadınları daha riskli, belgesiz istihdama zorlayarak insan ticareti ve taciz tehlikesini artırabileceğini” söyledi.