Benjamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bölgeye yaptığı ziyarette yaptığı görüşme sonrasında konuştu. 

Netanyahu ayrıca İsrail'in Hamas'a yardım etmekle suçladığı İran'ın eylemlerine karşı kendini savunma kararlılığının altını çizdi.

‘’NÜKLEER ANLAŞMA İRAN’A MEŞRUİYET KAZANDIRIYOR’’

Netanyahu, Blinken ile yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak, "Birçok bölgesel meseleyi tartıştık, ancak hiçbiri İran'dan daha büyük değil. Ve size söyleyebilirim ki Amerika Birleşik Devletleri eski JCPOA'ya geri dönmeyecektir çünkü inanıyoruz bu anlaşma, İran'ın uluslararası meşruiyete sahip bir nükleer silah cephaneliğine sahip olmasının yolunu açıyor’’ dedi.

Netanyahu, "Ayrıca, ne olursa olsun, kendisini yıkımımıza adamış ve bu amaçla kitle imha silahları elde etmeye kararlı bir rejime karşı savunma hakkını her zaman saklı tutacağını da yineledik" şeklinde ekledi.

BLİNKEN: FİLİSTİN’E YARDIM EDECEĞİZ

İran, iddialara göre, 2015 nükleer anlaşması olan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) tarafından izin verilen seviyelerin çok ötesinde uranyumu zenginleştiriyor ve depoluyor.

Blinken, yıkıcı bir savaşın ardından her iki tarafta da "büyük" kayıplara yol açtığını söylediği yıkıcı bir savaşın ardından Gazze'ye yardım etmek için "uluslararası destek toplayacağına" yemin etti.

TEMEL SORUNLAR DEVAM EDİYOR

Cuma günü yürürlüğe giren ateşkes sürüyor, ancak çatışmaya neden olan temel sorunlar devam ediyor.

Blinken şunları söyledi: "Başkan Biden'in başbakanla çok yakın bir şekilde çalıştığı perde arkası diplomasisi, geçen haftaki ateşkesin yapılmasına yardımcı oldu. Şimdi bunun üzerine inşa etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Kayıplar genellikle sayıya indirgenir, ancak her sayının arkasında bireysel bir insan, bir kız, bir oğul, bir baba, bir anne, bir büyükbaba, bir en iyi arkadaş vardır. Ancak başbakana vurguladım... Amerika Birleşik Devletleri İsrail'in saldırılara karşı kendini savunma hakkını
tamamen destekliyor."

(Sky News, Çeviri:Polemikhaber)