Seçim, İsrail'in üç yıl içindeki beşinci seçimi olacak ve geçen yıl lider olan kutuplaştırıcı Netanyahu'yu tekrar siyasi arenanın merkezine koyacak. Gelişmenin ardından Netanyahu, "Sanırım rüzgarlar değişti. Hissediyorum" dedi. 

YOLSUZLUK SORUŞTURMASINA RAĞMEN LİDER

Netanyahu'nun yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıya kalırken önceki dört seçimin sonucu ülkeyi siyasi çıkmaza soktu. Kamuoyu yoklamaları, şu anda yargılanmakta olan Netanyahu'nun birinci sırada olduğunu gösterse de, Likud partisinin yeni bir hükümet kurmak için gerekli parlamento çoğunluğunu sağlayabileceği kesin değil.

Netanyahu'nun eski müttefiki ve yardımcısı olan Başbakan Naftali Bennett, bitmeyen seçim döngüsünü durdurmak amacıyla hükümetini bir yıl önce kurdu. Ancak siyasi yelpazenin dört bir yanından partileri içeren kırılgan koalisyon hükümeti bu yılın başlarında çoğunluğunu kaybetti ve son haftalarda farklı milletvekillerinin isyanlarıyla karşı karşıya kaldı. Ulusal televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında hükümeti dağıtma planını açıklayan Bennett, zor koşullarda “doğru kararı” verdiğini söyledi.

‘SİYASİ DENEY’ KOALİSYONU

Koalisyon anlaşmalarına göre, büyük merkezci parti Yesh Atid'in başkanı olan Lapid, şimdi Netanyahu'nun ana rakibi olması beklenen seçime kadar geçici başbakan olacak. Lapid, "Birkaç ay sonra seçime gidecek olsak bile, devlet olarak karşılaştığımız zorluklar bekleyemez. Bugün yapmamız gereken İsrail birliği kavramına geri dönmek. Karanlık güçlerin bizi içeriden ayırmasına izin vermemek" dedi. 

Bennett'in koalisyonu, İsrail'in 1967'de ele geçirdiği ve Filistinliler tarafından üzerinde hak iddia ettiği toprakları işgaline son veren gruplardan Filistin devletine karşı çıkan sert partilere kadar çok çeşitli partileri içeriyordu. Partilerin birçoğunun, Netanyahu'ya karşı ortak bir düşmanlığın ötesinde çok az ortak noktası vardı. Genellikle siyasi bir “deney” olarak tanımlanan koalisyon, bir Arap partisini de dahil eden ilk parti olarak tarihe geçti.

Başarılarına rağmen, koalisyon, büyük ölçüde, Bennett'in kendi katı partisinin bazı üyelerinin, onun pragmatizmi ve ılımlılığı nedeniyle dağıldı. Hükümete son darbe, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimcilerine özel yasal statü veren bir yasanın sona ermesiydi. (Washington Post)