Biden'ın seyahat yasağı, güvenlik güçleri üyeleri, yargıçlar, belediye başkanları, ülke lideri Ortega ve yardımcısı Rosario Murillo da dahil olmak üzere Nikaragua'nın tüm "seçilmiş yetkililerine" uygulandı.

Biden kararnamede, "Ortega hükümetinin ve onu destekleyenlerin baskıcı ve taciz edici eylemleri ABD'yi harekete geçmeye zorluyor" dedi.

YAPTIRIMLAR ETKİ ETMİYOR

Eski bir Marksist gerilla lideri olan Ortega, ABD'yi Nikaragua'nın seçim sürecini baltalamaya çalışmakla suçladı. Küba, Venezuela ve Rusya, Ortega'ya desteklerini sundular.

Biden ve selefi Donald Trump tarafından bazı Nikaragualı yetkililere uygulanan önceki yaptırımlar, mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasakları, Ortega'yı caydırmayı başaramadı ve birçok analist yeni önlemlerin çok fazla etki yaratıp yaratmayacağına şüpheyle bakıyor.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Cuma günü Nikaragua'daki seçimlerin "demokratik meşruiyetten" yoksun olduğunu belirten bir kararı kabul etti. Aralarında Meksika, Honduras ve Bolivya'nın da bulunduğu yirmi beş ülke lehte oy kullandı ve yedi ülke çekimser kaldı.

Biden, açıklamasında, "Demokratik kurumları baltalayan veya zedeleyen ya da Nikaragua'da demokrasiye dönüşü engelleyen politika veya eylemleri formüle eden, uygulayan veya bunlardan yararlanan" herkesin girişini engellemenin ABD'nin çıkarına olduğunu belirlediğini söyledi. 

Reuters