Khan'ın destekçileri, karizmatik siyasetçinin tutuklanmasına karşın evinin önünde toplandılar. Ancak, şimdi Perşembe gününe kadar tutuklama öncesi kefalet verildi.

‘TERÖRLE MÜCADELE YASASI’

Nisan ayında iktidardan indirildiğinden beri, Khan, devlete ve ülkenin ordusuna karşı sert bir eleştirmen olmuştur. Polis, politikacının, yetkilileri isyana kışkırtma suçlamalarıyla gözaltına alınan yakın yardımcısına işkence yapmakla suçlamasının ardından suçlamaları açıkladı. Yetkililer, Khan'ı devlet görevlilerine karşı tehditte bulunduğu iddiasıyla ülkenin terörle mücadele yasasını ihlal etmekle suçladı.

‘BAŞKENTİ ELE GEÇİRİRİZ’

Eski başbakanın yüzlerce destekçisi, soruşturma haberinin ardından İslamabad'daki evinin önünde toplandı ve polis onu tutuklamaya çalışırsa başkenti "devralacaklarına" söz verdi. Olay yerinde bulunan polis, eski lideri tutuklamak için değil, asayiş için orada olduklarını söyledi. Khan'ın siyasi müttefikleri, eski lideri tutuklamanın "kırmızı çizgiyi" geçmek olacağı konusunda uyardı.

Khan'ın kabinesinde eski bir bakan olan Ali Amin Gandapur, "İmran Khan tutuklanırsa İslamabad'ı devralırız" dedi. Dava, Pakistan hükümeti ile Nisan ayında gensoru oylamasıyla iktidardan düşen Khan arasında artan gerilimin yaşandığı bir zamanda geldi. O zamandan beri eski lider, yeni seçimler çağrısında bulunan ve hem hükümeti hem de orduyu şiddetle eleştiren mitingler yaparak ülkeyi gezdi.

SANDIKLARDA HALA FAVORİ

Görevden alınmasına rağmen, İmran Khan birçok Pakistanlı seçmenin desteğine güvenmeye devam ediyor. Çoğu kişi, Temmuz'daki ara seçim zaferini, Khan'ın sandıkta devam eden popülaritesinin bir işareti ve onun istediği erken seçimlerin yapılması halinde neler olabileceğinin bir ön gösterimi olarak yorumladı.

Karizmatik politikacı 2018'de başbakan seçildi, ancak görev süresinin sonuna doğru Pakistan'ın güçlü ordusuyla arası açıldı. Bir dizi ayrılıktan sonra parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. (BBC)