Tahran yönetiminin müzakerecileri son haftalarda ABD’nin ekonomik yaptırımlarının daha geniş bir şekilde kaldırılması ve ABD Kongresi'nin anlaşmanın yürürlüğe girmesinden üç yıl sonra 2018'de olduğu gibi anlaşmadan çekilmeyeceğine dair bir tür siyasi açıklama yapması için direniyor.

‘YA KRİZ BAŞLATACAKLAR YA DA…’

Fransız bakan, “Kırılma noktasına geldik. Mesele haftalar meselesi değil, günler meselesi. Diğer ülkelerle yeterli bir yakınlaşma noktasına geldik, anlaşmaya yakınız. İran'ın çok net bir seçimi var, ya önümüzdeki birkaç gün içinde ciddi bir kriz başlatacaklar, ya da tüm tarafların çıkarlarına saygı duyan bir anlaşmayı kabul edecekler” dedi. 

Geçtiğimiz gün İran'ın baş müzakerecisi, "Haftalarca süren yoğun görüşmelerden sonra, bir anlaşmaya her zamankinden daha yakınız; yine de her şey kararlaştırılana kadar hiçbir şey üzerinde anlaşmaya varılmaz. Müzakere ortaklarımız gerçekçi olmalı, uzlaşmazlıktan kaçınmalı ve son 4 yılın derslerine kulak vermelidir. Ciddi kararlarının zamanı geldi” şeklinde tweet attı. 

ÇİN VE RUSYA UMUTLU

Günün erken saatlerinde Fransa Cumhurbaşkanlığı, Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Çinli meslektaşı Xi Jinping'in telefonla görüştüklerini ve “İran'ın nükleer sorumluluklarına tam olarak uyması gerektiğini” kabul ettiklerini belirten bir bildiri yayınladı.

Görüşmelerin sekizinci turunun devam ettiği Viyana'daki Çin heyetinin lideri Wang Qun, “Müzakerelerin son aşamalarındayız. Umarım adımlar birbirimize doğru atılır, nihai anlaşmaya bir adım daha yaklaştık" dedi. Rusya'nın Viyana müzakerelerindeki elçisi Mihail Ulyanov, müzakerelerin aralıksız sürdüğünü söyledi. (Guardian)