Başbakan Fumio Kişida, Japonya'nın 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü hedefine ulaşmasına yardımcı olmak için “yeni güvenlik mekanizmalarıyla donatılmış yeni nesil nükleer reaktörlerin” nasıl kullanılabileceğini araştırmak için bir hükümet paneli yönettiğini söyledi.

TSUNAMİ SEBEP OLMUŞTU

Mevcut reaktörlerin ömrünün uzatılmasını içerebilecek yön değişikliği, Japonya'nın Ukrayna'daki savaş ve artan enerji maliyetleri sonucunda istikrarlı bir enerji arzı sağlama mücadelesini vurguladı. Güçlü bir tsunaminin Fukuşima santralinin altı reaktöründen üçünün erimesine neden olduğu Mart 2011 felaketinden bu yana birbirini izleyen hükümetler Japonya'nın nükleer bağımlılığını azaltmak zorunda kaldılar.

Japonya'nın nükleer santrallerinin çoğu o zamandan beri atıl durumda kalırken, hükümet halkın tepkisinden korkarak yeni reaktörler inşa etmeyeceğini veya eskiyen reaktörlerin yerini almayacağını söyledi. Gerçekleştirilirse, Kişida'nın planları bu duruşun dramatik bir şekilde tersine çevrilmesine neden olacak.

‘ACİL DURUMLAR İÇİN ADIM ATMALIYIZ’

Bu haftaki bir enerji politikası toplantısında, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgali dünyanın enerji manzarasını büyük ölçüde değiştirdi. Japonya'nın potansiyel kriz senaryolarını akılda tutması gerekiyor. Güç kaynağı krizinden kaynaklanan yakın bir krizin üstesinden gelmek için, önümüzdeki yıllarda olası tüm politikaları harekete geçirmek ve herhangi bir acil duruma hazırlanmak için azami adımları atmalıyız" dedi.

Ekonomi ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, “Ülkemiz için istikrarlı bir enerji arzını yeniden tasarlamak için tüm seçenekleri güvence altına almanın son derece önemli olduğunu” söyledi. Bu açıdan nükleer enerjiyle ilgili tüm seçenekleri de değerlendireceğiz” dedi.

‘HALK DESTEĞİ ŞART’

Kişida, hükümetin Fukuşima'daki erimenin ardından nükleer enerjiye karşı çıkan halktan destek alması gerektiğini kabul etti. Yetkililer, yükselen yakıt maliyetleri ve Tokyo'da yakın zamanda yaşanan sıcak hava dalgası sırasında yaşanan enerji krizinin ardından seçmenlerin nükleer enerjiye daha açık hale geldiğine inanıyor. Ülke büyük ölçüde ithal fosil yakıtlara bağımlıdır. (Guardian)