Süveyş Kanalı Otoritesi, geminin Japon sahiplerinden kurtarma operasyonunun maliyetini ve kanalın kapatıldığı hafta için kaybedilen transit ücretleri talep ederken, devasa gemiye İsmailiye'deki bir mahkeme tarafından el konuldu.

900 MİLYON DOLAR İSTİYOR

Teğmen Usame Rabie, Mısır’ın devlet televizyonuna verdiği demeçte, “Gemiye artık resmen el konuldu. Hiçbir şey ödemek istemiyorlar" dedi. 

Rabei, kanal otoritesinin ne kadar para istediğini söylemedi, ancak rakamın 900 milyon dolar olduğu bildirildi. Bu arada bir adli yetkili, İsmailiye'deki savcıların Ever Given'in karaya oturmasına neyin sebep olduğuna dair ayrı bir soruşturma başlattığını söyledi. Rabie, tazminat konusunda anlaşmaya varmak için
müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Gemi bir Japon firmasına ait olduğu, Tayvanlı bir nakliyeci tarafından işletildiği ve Panama'da bayraklı olduğu için dava karmaşık olabilir.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜ GERDİ

Ever given, 23 Mart'ta, güney girişinin yaklaşık 6 kilometre kuzeyinde, Süveyş şehri yakınlarında kanalın tek şeritli bir bölümünde karaya oturdu. 29 Mart'ta kurtarma ekipleri, Ever Given'i kurtararak dünyanın en hayati su yollarından birini tıkayan ve deniz ticaretinde günde milyarlarca doları durduran bir krize son verdi. 

Gemi o zamandan beri, daha önce kanalı kapattığı bölgenin hemen kuzeyinde, Mısır'ın Büyük Acı Gölü'nde durdu. 

Uzatılmış gecikmeler, mal kıtlığı ve tüketiciler için artan maliyet korkularını artıran eşi görülmemiş altı günlük kapanma, halihazırda corona virüs salgınının baskısı altında bulunan denizcilik sektöründeki gerginliği artırdı.
(Guardian, Çeviri:polemikhaber)