Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), son 18 ayda uygulanan teşvik politikalarının devam etmesinin haklı olduğunu çünkü enflasyondaki son toparlanmanın geçici olduğunu kanıtladı.

‘’İLERLEME EŞİT DEĞİL’’

Birçok ülkenin merkez bankası, artan yaşam maliyeti baskılarıyla ilgili endişelerini dile getirmeye başladılar, ancak OECD, görünüm belirsiz olduğu ve istihdam henüz tam olarak toparlanmadığı sürece politika desteğine hala ihtiyaç olduğunu söyledi.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, “Krizin zirvesinde hükümetler tarafından alınan kararlı adımlar sayesinde dünya güçlü bir toparlanma yaşıyor. Ancak aşı dağıtımında gördüğümüz gibi, ilerleme eşit değil. İyileşmenin sürdürülmesini ve yaygınlaşmasını sağlamak, tüm ülkelerdeki etkili aşılama programlarından geleceği inşa etmek için uyumlu kamu yatırım stratejilerine kadar bir dizi cephede eylem gerektirir” dedi. 

ENFLASYON ZİRVE YAPACAK

Düşünce kuruluşu, dünya ekonomisinin üç ay önceki yarı yıllık görünümünde beklenenden biraz daha yavaş büyüme yolunda olduğunu söyledi. Geçici güncelleme, 2021'de önceki tahminine göre 0,1 puan düşüşle yüzde 5,7'lik bir genişlemeye işaret etti.

Mallara olan talebin canlanması ve tedarik zinciri gerginliklerinin körüklediği enflasyonun, 2022'nin sonunda düşmeden önce, G20 ülkelerinde yıl sonuna doğru zirve yapması bekleniyor.

OECD, ekonomilerin yeniden açılmasıyla birlikte talepteki hızlı artışın, petrol ve metallerin yanı sıra gıda gibi kilit emtia fiyatlarının yükseldiğini ve bunun yükselen piyasalardaki enflasyon üzerinde daha güçlü bir etkisi olduğunu belirtti. Salgının neden olduğu tedarik zincirlerindeki aksama maliyet baskılarına eklenirken, nakliye maliyetleri keskin bir şekilde arttı.

OECD Ekonomisti Laurence Boone, “Politikalar şoku tamponlamada ve güçlü bir toparlanma sağlamada etkili oldu. Fiziksel ve beşeri sermayeye yatırıma yönelik daha verimli kamu maliyesi planlaması gereklidir ve bu, toparlanma sağlam bir şekilde kurulduğunda para politikasının sorunsuz bir şekilde normalleşmesine yardımcı olacaktır” dedi. 

Guardian