Musonlardan ve tayfunlardan gelen rüzgar ve şiddetli yağmur Asya'nın çoğunu etkiledi. Latin Amerika ve Afrika'nın bazı bölgelerinde de sağanak ve ani sel oldu. Afganistan'da Taliban, kontrol ettiği doğudaki Nuristan eyaletinde selde 150 kişinin öldüğünü söyledi. 

Eyalet hükümeti kurtarma çabalarına izin vermek için erişim istedi, ancak Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, 200 evin yıkıldığı Merdesh köyüne kurtarma ekiplerinin gönderildiğini söyledi.

5 BİN KİŞİ EVSİZ KALDI

Myanmar'da, şiddetli yağışların Kayin, Mon ve Rakhine eyaletlerinde evlere zarar vermesi nedeniyle yaklaşık 50 bin kişi tahliye edildi. Binlercesi daha önceden önlem alınarak daha güvenli yerlere taşındı. Sınırın ötesindeki Bangladeş, Rakine eyaletinden kaçan 1 milyon Rohingyalı mülteciye ev sahipliği yapıyor. Barınaklara zarar veren ve toprak kaymalarına neden olan selde üç gün boyunca en az altı mülteci öldü. BM'nin mülteci ajansına göre, yaklaşık 5 bin kişi evsiz kaldı.

Filipinler'in başkenti Manila, şiddetli yağışlardan etkilendi. Muson havası devam ederken, ülkenin bazı bölgelerinde sel tehdidi devam ediyor. Tayland'da, bazı kırsal alanlarda nehir kenarlarının patlaması sonucu yaklaşık 200 aile yerinden oldu. Hükümetin meteoroloji ajansı yaptığı açıklamada, selin Ituango'daki mültecilere yardım dağıtımını kestiği Kolombiya'da, yağışların yüzde 40 oranında artmasının beklendiğini duyurdu.

'OLAĞAN YAĞIŞLAR BİR GÜNDE YAĞDI'

Kosta Rika'da 23 Temmuz'dan bu yana devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle iki kişi öldü ve altyapı hasar gördü. Yetkililer, hava koşullarından kaçmak için 3 bin kişinin acil durum barınaklarına gittiğini söyledi. Başkent San José'nin 40 mil doğusunda bulunan Turrialba belediye başkanı, Temmuz ayının olağan yağışlarının tamamını tek bir günde aldığını söyledi.

20 ila 24 Temmuz tarihleri arasında, Sudan'ın Darfur bölgesindeki mülteci kamplarında meydana gelen ani sel baskınları, evleri ve su kaynaklarını tahrip edip hasara uğrattı. Nijeryalı yetkililer, önümüzdeki haftalarda selin kuzeydeki 170 kadar toplumu etkileyerek ekinlere ve evlere zarar verebileceği ve kolera gibi suyla bulaşan hastalıkların riskini artırabileceği konusunda uyardı.

Hindistan'ın batısındaki Maharashtra eyaletinde şiddetli yağışlar devam ederken, sel ve toprak kaymalarının evleri yıkması sonucu 209 kişi hayatını kaybetti.

Guardian