İki yılda bir yayınlanan raporda, Doğu Asya ve Pasifik bölgesi için yıllık büyüme görünümünün yüzde 5'ten yüzde 3.2'ye düşürüldüğünü söyledi. Bununla birlikte, bu düşüşün çoğu, bölgenin ekonomik çıktısının yüzde 86'sını oluşturan Çin'deki ekonomik sıkıntılara bağlıydı.

KONUT KRİZİ BÜYÜYOR

Dünya Bankası, 2022 için dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de GSYİH büyümesinin sadece yüzde 2.8 olacağını tahmin ediyor. Çin'in tahminleri tutturamaması nedeniyle 1990'dan bu yana ilk kez, büyümesi komşularının gerisinde kaldı.

Dünya Bankası, yüksek emtia fiyatlarının ve iç tüketimdeki pandemi sonrası toparlanmanın Asya Pasifik'teki yükselişi tetiklediğini söyledi. Ancak Dünya Bankası, Çin'in sıfır Covid-19 politikasına sıkı bağlılığının endüstrinin yanı sıra yurtiçi satışları ve ihracatı da aksattığını söyledi.

Çin'in konut ve emlak geliştirme sektörlerindeki kriz de koşulları kötüleştirdi. Ağustos ayında, Çin'in 70 şehrinde yeni ev fiyatları resmi rakamlara göre yıllık bazda beklenenden daha kötü bir şekilde yüzde 1.3 düştü ve tüm emlak kredilerinin yaklaşık üçte biri şu anda şüpheli borç olarak sınıflandırılıyor. (Guardian)