Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, ajans tarafından desteklenen ve SARS-CoV-2 virüsünün iki varyantı arasındaki eşitsizliği gösteren en son çalışmanın sonuçlarını paylaştı.

RAKAMLAR SEVİNDİRİYOR

California Üniversitesi, Berkeley'den bir bilim insanı ekibi, sağlık hizmeti sağlayıcısı Kaiser Permanente ve CDC, Güney California'daki yaklaşık 70 bin kişiden gelen verileri analiz etti ve modellerine bağladı. Çalışmalarının ön baskı sonuçları MedRXiv'de yayınlandı.

Walensky, çalışmanın Omicron'un yüzde 53 daha az semptomatik hastaneye yatış riskini, yüzde 74 daha az yoğun bakıma kabul riskini ve yüzde 91 daha az ölüm riskini temsil ettiğini tweetledi.

‘ÇOK DAHA BULAŞICI’

Bu, 30 Kasım 2021 ile 1 Ocak 2022 arasında Omicron pozitif çıkan 52 bin 297 kişiyi ve Delta varyantı geçiren 16 bin 982 kişiyi analiz eden araştırmaya dayanmaktadır. Çalışmaya göre, her iki varyantın da dolaşımda olduğu bir dönemde, varsayılan Omicron enfeksiyonlardaki "ciddi klinik riskleri önemli ölçüde azalttı” ve hastanede kalış sürelerini kısalttı.

Walensky, paylaştığı bir tweet'te Omicron'un daha az şiddetli olabileceğini, ancak "çok daha bulaşıcı" olduğu konusunda uyardı. CDC direktörü, tek bir günde bir milyondan fazla pozitif teste ve “yüksek bulaşma ve baskı altındaki sağlık sistemlerine sahip bölgelerin yüzde 99'una” işaret ederek, “Benzeri görülmemiş bir etki görüyoruz” şeklinde kaydetti. (RT)