Polis, gıda fabrikasının sahibi ve dört oğlunun Perşembe günü çıkan ve bir günden fazla süren yangınla ilgili olarak gözaltına alınan sekiz kişi arasında olduğunu söyledi. Yangın akşam saatlerinde Dakka'nın hemen dışındaki Rupganj'daki beş katlı Hashem Foods fabrikasında başladı. 

ÜÇÜNCÜ KATTA 48 CESET

Fabrikanın bulunduğu Narayanganj bölgesi polis şefi Jayedul Alam, yangın sırasında girişin kilitli olduğunu ve fabrikanın birçok yangın ve güvenlik düzenlemesini ihlal ettiğini söyledi. Ölenlerin çoğu mahsur kaldı ve birkaç işçi üst katlardan atladı ve düzinelerce kişi yaralandı.

Acil servisler, fabrikanın üçüncü katında 48 ceset buldu. Bir itfaiye sözcüsü, ana merdiven çıkış kapısının asma kilitle kapatıldığını söyledi. Binada son derece yanıcı kimyasallar ve plastikler depolanmıştı. 

Çalışmadan sorumlu Devlet Bakanı Monnujan Sufian, fabrikada çocuk işçilerin kullanımına ilişkin soruşturmaların başladığını söyledi. Sufian, hastanede 14 yaşında hayatta kalan iki kişiyle konuştuğunu söyledi. Bir kadın, 11 yaşındaki yeğeninin fabrikada çalıştığını ve kayıp olduğunu, öldüğünden korktuğunu söyledi.

ÜLKENİN FELAKETLERLE DOLU GEÇMİŞİ 

Bangladeş, 2013 yılında dokuz katlı bir kompleksin çöktüğü ve bin 100'den fazla kişinin öldüğü Rana Plaza felaketinden sonra reform sözü verdi. Ancak o zamandan beri bir dizi yangın ve başka felaketler oldu. Şubat 2019'da, kimyasalların yasadışı bir şekilde depolandığı Dakka dairelerinde çıkan yangında en az 70 kişi öldü.

Ülkenin, içeride kilitli işçilerle ateş yakan fabrikalar da dahil olmak üzere endüstriyel felaketler geçmişi var. Devam eden yolsuzluk ve gevşek uygulama, yıllar içinde birçok ölümle sonuçlandı ve Bangladeş'te on binlerce düşük ücretli işçi çalıştıran büyük uluslararası markalar, yangınlar ve diğer felaketler binlerce insanı öldürdükten sonra fabrika koşullarını iyileştirme baskısı altına girdi. (Guardian)